Podignuta optužnica u predmetu ‘Pazarić’

Tri osobe koje su imale svojstvo direktora u Zavodu Pazarić terete se za nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje (EPA)
Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje (EPA)

Postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo podigle su optužnicu protiv tri osobe koje su imale svojstvo direktora u Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u različitim vremenskim periodima.

Oni se terete da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika, prenosi Fena.

‘Moderno ropstvo’

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je 2019. godine objavila fotografije na kojima se vidi da su djeca, štičenici doma, vezani za radijatore i namještaj, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom, rekla je Ćudić tom prilikom.

Izvor: Agencije

Povezane

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je smjenu direktora te članova Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon objavljenih uznemirujućih snimaka štićenika toga zavoda. Nadležni ministar Vesko Drljača nije ponudio ostavku niti je zatražena njegova odgovornost, iako su osobe koje su birane u Nadzorni i Upravni odbor, između […]

Federalna zastupnica u Predstavničkom domu objavila je fotografije na kojima se vidi da su djeca, štičenici doma, vezani za radijatore i namještaj, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

22 Nov 2019

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju i građani Sarajeva traže od federalnih vlasti hitne promjene u Zavodu Pazarić, nakon što je jučer zastupnica Sabina Ćudić objavila fotografije štićenika vezanih za radijatore i stolove. Do sastanka i razgovora o svim problemima u zgradi federalne Vlade nije došlo, a roditelji poručuju da je to tek početak borbe […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO