Na Kosovo stigle vakcine iz EU-a, nastavljena imunizacija

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, koji je u posjeti Prištini, rekao je da će naredni kontigent vakcina iz Evropske unije za Kosovo stići u junu.

Albin Kurti je izrazio optimizam da će prije lijeta biti vakcinisane sve osobe koje su najviše ugrožene korona virusom (Anadolija)
Albin Kurti je izrazio optimizam da će prije lijeta biti vakcinisane sve osobe koje su najviše ugrožene korona virusom (Anadolija)

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, koji boravi na Kosovu u okviru višednevne posjete Zapadnom Balkanu, posjetio je u srijedu mjesto vakcinisanja u Prištini gdje je, zahvaljujući novom kontigentu vakcina iz Evropske unije, nastavljena vakcinacija zdravstvenih radnika.

Na Kosovo je u utorak stiglo 4.680 doza vakcina protiv korona virusa kompanije Pfizer u okviru donacija EU-a za zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Varhelyi je na konferenciji za novinare s domaćinom, premijerom Kosova Albinom Kurtijem, kazao da će naredni kontigent vakcina iz EU-a stići u junu.

‘Proces vakcinacije neće stati’

“S prvom pošiljkom i s isporukama koje će stići u junu, imat ćete cijelo zdravstveno osoblje vakcinisano i fleksibilno protiv virusa. Mislim da je ovo najvažniji doprinos koji bismo mogli dati da pomognemo otpočinjanju završetka pandemije COVID-19, jer će pandemija završiti kada svi budemo vakcinisani“, rekao je Varhelyi, koji je na Kosovo stigao iz Albanije.

Kurti je izrazio optimizam da će prije lijeta biti vakcinisane sve osobe koje su najviše ugrožene korona virusom.

Kazao je da vakcine iz EU-a ulivaju nadu i poručio da proces vakcinacije neće stati.

“Cilj nam je da vakcinišemo ugrožene grupe prije ljetne sezone i nastavimo s ostalima, u skladu s državnim planom vakcinacije protiv COVID-19. Vlada neumorno radi na osiguranju i snabdijevanju vakcinama i na dobrom smo putu da ispunimo ovaj cilj“, rekao je Kurti.

Iz COVAX-a treba stići 100.800 doza

Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca na Kosovo je stigao 28. marta iz programa COVAX.

Te vakcine su primili zdravstveni radnici, osobe starije od 80 godina i hronični bolesnici.

Taj kontigent je potrošen 23. aprila i tada je vakcinacija na Kosovu prekinuta.

Ranije je iz Ministarstva zdravstva Kosova saopćeno da bi do kraja maja Kosovo trebalo dobiti 76.000 vakcina AstraZeneca iz programa COVAX.

Kosovo bi iz tog programa ukupno trebalo dobiti 100.800 doza vakcina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO