Europarlamentarci zabrinuti načinom rada EU-a u BiH

Šestero evropskih parlamentaraca pisali su Josepu Borrellu i Olivery Varhelyju kritizirajući ulogu Evropske unije kod izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Izmjene izbornog zakona ne smiju dovesti do dodatnih etničkih ili teritorijalnih podjela, kažu europarlamentarci (AFP)

Šest evropskih parlamentaraca uputili su pismo šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu i evropskom komesaru za proširenje Olivery Varhelyju u kojem su izrazili nezadovoljstvo trenutnim odnosom Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

Europarlamentarci spočitavaju to što EU o promjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pregovara samo s dvije etnonacionalne stranke – Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine.

“Primijetili smo da EU potencira razgovore o ovoj temi s određenim političkim akterima, prije svega dvije političke partije koje slove za predstavnike dva od tri naroda u Bosni i Hercegovini. Ovo je pristup s kojim se ne slažemo, s obzirom da ovakav pristup predstavlja rizik za političku stabilnost države i njene budućnosti. Prema našem mišljenju, reforme koje imaju dalekosežne posljedice na stanovnike i politički sistem, kao što su ustavne i izborne reforme, moraju biti dio razgovora sa svim političkim partijama, kao i s civilnim sektorom i nevladinim organizacijama”, naveli su parlamentarci.

Razgovori iza zatvorenih vrata izuzetak, a ne praksa

Nastavkom ovakve prakse, kako ističu, riskira se trajna destabilizacija Bosne i Hercegovine.

“To podrazumijeva da razgovori iza zatvorenih vrata mogu biti izuzetak, a ne praksa ili pravilo. Nažalost, to nije slučaj i do sada Unija nije uspjela pokrenuti transparentan dijalog sa svim političkim opcijama i građanskim sektorom. Nastavkom ovakve prakse riskiramo ne samo stabilnost Bosne i Hercegovine, već i kredibilitet EU-a kao aktera u političkoj sceni regije”, piše u pismu, koje je prenio portal Klix, a objavljen je i na Twitteru nalogu europarlamentarke Tineke Strik.

HDZ BiH buduće izmjene Izbornog zakona uslovljava na način da predstavnike hrvatskog naroda u zakonodavna tijela zemlje mogu izabrati samo oni glasači iz dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati kao narod u brojčanoj većini u odnosu na druga dva naroda, Bošnjake i Srbe, što građanske stranke vidi kao etničku podjelu Bosne i Hercegovine i učvršćivanje političke moći HDZ-a BiH.

Šest parlamentaraca istaklo je kako trenutna priča o izmjenama Izbornog zakona nije u skladu s prioritetima koje je Unija odredila za Bosnu i Hercegovinu.

Mišljenja smo da ovakve izmjene Izbornog zakona predstavljaju veliki rizik te da su kontradiktorne sa 14 prioriteta EU-a.

Izmjene izbornog zakona ne smiju dovesti do dodatnih etničkih ili teritorijalnih podjela unutar Bosne i Hercegovine, naveli su europarlamentarci.

Pismu su potpisali članovi Zelenih Tineke Strik, Thomas Waitz, članovi Socijaldemokrata Tanja Fajon i Dietmar Koster te grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj i Ilhan Kyuchyuk.

Izvor: Al Jazeera i agencije