Europarlamentarci zabrinuti načinom rada EU-a u BiH

Šestero evropskih parlamentaraca pisali su Josepu Borrellu i Olivery Varhelyju kritizirajući ulogu Evropske unije kod izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Izmjene izbornog zakona ne smiju dovesti do dodatnih etničkih ili teritorijalnih podjela, kažu europarlamentarci (AFP)
Izmjene izbornog zakona ne smiju dovesti do dodatnih etničkih ili teritorijalnih podjela, kažu europarlamentarci (AFP)

Šest evropskih parlamentaraca uputili su pismo šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu i evropskom komesaru za proširenje Olivery Varhelyju u kojem su izrazili nezadovoljstvo trenutnim odnosom Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

Europarlamentarci spočitavaju to što EU o promjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pregovara samo s dvije etnonacionalne stranke – Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine.

“Primijetili smo da EU potencira razgovore o ovoj temi s određenim političkim akterima, prije svega dvije političke partije koje slove za predstavnike dva od tri naroda u Bosni i Hercegovini. Ovo je pristup s kojim se ne slažemo, s obzirom da ovakav pristup predstavlja rizik za političku stabilnost države i njene budućnosti. Prema našem mišljenju, reforme koje imaju dalekosežne posljedice na stanovnike i politički sistem, kao što su ustavne i izborne reforme, moraju biti dio razgovora sa svim političkim partijama, kao i s civilnim sektorom i nevladinim organizacijama”, naveli su parlamentarci.

Razgovori iza zatvorenih vrata izuzetak, a ne praksa

Nastavkom ovakve prakse, kako ističu, riskira se trajna destabilizacija Bosne i Hercegovine.

“To podrazumijeva da razgovori iza zatvorenih vrata mogu biti izuzetak, a ne praksa ili pravilo. Nažalost, to nije slučaj i do sada Unija nije uspjela pokrenuti transparentan dijalog sa svim političkim opcijama i građanskim sektorom. Nastavkom ovakve prakse riskiramo ne samo stabilnost Bosne i Hercegovine, već i kredibilitet EU-a kao aktera u političkoj sceni regije”, piše u pismu, koje je prenio portal Klix, a objavljen je i na Twitteru nalogu europarlamentarke Tineke Strik.

HDZ BiH buduće izmjene Izbornog zakona uslovljava na način da predstavnike hrvatskog naroda u zakonodavna tijela zemlje mogu izabrati samo oni glasači iz dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati kao narod u brojčanoj većini u odnosu na druga dva naroda, Bošnjake i Srbe, što građanske stranke vidi kao etničku podjelu Bosne i Hercegovine i učvršćivanje političke moći HDZ-a BiH.

Šest parlamentaraca istaklo je kako trenutna priča o izmjenama Izbornog zakona nije u skladu s prioritetima koje je Unija odredila za Bosnu i Hercegovinu.

Mišljenja smo da ovakve izmjene Izbornog zakona predstavljaju veliki rizik te da su kontradiktorne sa 14 prioriteta EU-a.

Izmjene izbornog zakona ne smiju dovesti do dodatnih etničkih ili teritorijalnih podjela unutar Bosne i Hercegovine, naveli su europarlamentarci.

Pismu su potpisali članovi Zelenih Tineke Strik, Thomas Waitz, članovi Socijaldemokrata Tanja Fajon i Dietmar Koster te grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj i Ilhan Kyuchyuk.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO