Cavusoglu u Sarajevu: Nikakvi ‘non paperi’ nisu dobri za BiH

Turska podržava teritorijalni integritet BiH i cijelog zapadnog Balkana, rekao je turski šef diplomatije.

Podrška Turske BiH u medicinskom i drugom obliku nastaviti kao i prije, rekao je Cavusoglu (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu koji boravi u službenoj posjeti Bosne i Hercegovine ponovio je danas da Turska podržava teritorijalni integritet BiH i cijelog zapadnog Balkana te da aktuelni izvjesni „non paperi“ nisu dobri posebno za BiH i njenu stabilnost.

Nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković naglasio je da bez obzira na pandemiju kontakti na najvišem nivou između dvije zemlje se i dalje nastavljaju i u otežanim uvjetima te je najavio da će podrška Turske Bosni i Hercegovini u medicinskom i drugom obliku nastaviti kao i prije, a posebno u vrijeme pandemije.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dvije zemlje, bez obzira na pandemiju, nije opala iako postoji deficit na strani BiH odnosno kada je u pitanju izvoz BiH u Tursku, ali primjetan je rast izvoza te će se u budućnosti pokušati naći načini kako je moguće to bolje balansirati.

‘Usmjeriti se na pozitivne projekte’

Šefovi diplomatija dvije zemlje razgovarali su i o drugim temama među kojima je najvažniji razgovor o izgradnji autoputa između Sarajeva i Beograda, ali i o aktuelnim dešavanjima u BiH i regionu.

U zadnje vrijeme su postali aktuelni izvjesni „non paperi“ koji su štetni pogotovo po BiH, njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Evropu, kaže Cavusoglu, te je izrazio stav da ti anonimni uraci koji su plasirani, o čemu je razgovarao i tokom posjete Sloveniji, ne mogu biti korisni.

„Umjesto da se usredotočujete na navodne non papere u kojima su stavovi koje ne podržavamo potrebno je usmjeriti se na pozitivne projekte poput izgradnje autoputa. U Srbiji se već izvode radovi, a i u BiH se čine koraci da se to realizira u smislu potpisivanja ugovora sa izvođačima radova ili sporazuma i vjerujemo da će to biti uskoro završeno“, dodao je, prenijela je Fena.

Najavio je nastavak rada u okviru trilateralnih grupa Turska, BiH i Hrvatska te Turska, BiH i Srbija izražavajući uvjerenje da oni umnogome utiču na region.

Turković je nakon sastanka rekla da saradnja s Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana.

Ona je zahvalila Vladi i narodu Republike Turske na pomoći pruženoj u borbi protiv pandemije korona virusa, posebno na pošiljci vakcina.

Istakla je kako su danas imali širok i sadržajan dnevni red.

”Sada već ulazimo u fazu realizacije velikih zajedničkih projekata, među kojima je jedan od najvažnijih, izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd uz podršku Vlade Turske”, kazala je Turković, koja je navela da vjeruju da će to ne samo relaksirati regionalne veze, nego i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije.

Susret sa članovima Predsjedništva BiH

„Smatramo da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Također, vjerujemo da nema stabilnosti i napretka cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH. Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u euro-atlantskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saveznika kada je riječ o saradnji s NATO-om”, rekla je Turković, prenijela je Anadolija.

Istakla je kako je ekonomija bila u fokusu današnjih razgovora sa šefom turske diplomatije.

”Turska je važan vanjskotrgovinski partner BiH. Iako je trgovinski deficit i dalje prisutan na strani BiH, ohrabruje što je prethodnih godina primijećen rast izvoza BiH u Tursku”, rekla je Turković.

Cavusoglua su primili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović (Anadolija)

Sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom danas su se sastali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Cavusoglua su primili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Turski ministar vanjskih poslova danas se sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ko i sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije