Parlament Albanije naredne sedmice o opozivu Mete

Albanski zastupnici terete predsjednika za navodno kršenje Ustava.

Da bi bio opozvan, za smjenu Mete treba glasati dvije trećine zastupnika Parlamenta (EPA)

Parlament Albanije danas je odlučio kako će naredne sedmice održati vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o opozivu predsjednika države Ilira Mete zbog navodnog kršenja Ustava, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Sjednica će biti održana 9. juna nakon izvještaja istražnog odbora koji je prošle sedmice zaključio da je Meta prekršio 16 članova Ustava prije održavanja parlamentarnih izbora u Albaniji 25. aprila i kako bi trebao biti smijenjen sa funkcije godinu dana prije isteka mandata.

Ranije ovog mjeseca, 49 zastupnika vladajućih socijalista zatražilo je od istražnog odbora da odluči da li će opozvati Metu zbog neuspjeha da garantira nacionalno jedinstvo stavljajući se na stranu opozicije.

Vladajući socijalisti osvojili su 74 parlamentarna mjesta, podsjećaju agencije.

Optužbe na vrhu

Da bi bio opozvan, za smjenu Mete treba glasati dvije trećine zastupnika Parlamenta, a socijalisti nemaju toliko glasova u albanskoj skupštini.

Ukoliko i dođe do izglasavanja opoziva u Parlamentu, konačnu odluku donosi Ustavni sud u roku od tri mjeseca.

Meta je optužio premijera Edija Ramu za vođenje kleptokratskog režima i koncentraciju svih zakonodavnih, administrativnih i sudskih ovlaštenja u svojim rukama.

Izvor: Agencije