BiH zasad neće ublažavati uslove za ulazak stranaca u zemlju

Turistički sektor tražio je liberalnije mjere kako bi se spasila ljetna turistička sezona, no za sada nema ništa od lakšeg ulaska stranaca u tu zemlju.

Vijeće ministara nije podržalo prijedlog da se dopusti ulazak strancima uz potvrde o vakcinaciji, preboljenju COVID-a 19 ili negativni brzi antigenski test (EPA)

Bosna i Hercegovina zasad neće ublažavati uslove za ulazak stranaca u tu zemlju, koji će i dalje morati imati negativni PCR test na korona virus, izuzev državljana susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, odlučeno je u ponedjeljak.

Vijeće ministara nije podržalo prijedlog da se dopusti ulazak strancima uz potvrde o vakcinaciji, preboljenju COVID-a 19 ili negativni brzi antigenski test.

Turistički sektor tražio je liberalnije mjere kako bi se spasila ljetna turistička sezona, no za sada nema ništa od lakšeg ulaska stranaca u tu zemlju.

BiH teško suzbila virus

Bosna i Hercegovina bila je teško pogođena korona virusom, sa više od 9.250 preminulih od posljedica COVID-a na 3,4 miliona stanovnika, što zemlju svrstava među pet zemlja sa najvećom stopom smrtnosti od posljedica tog virusa, prema web stranici Wordlometers.info kao i izračunu američkog univerziteta Johns Hopkins.

Od početka pandemije u zemlji je zaraženo više od 204.000 građana, dok se oporavilo njih više od 175.000.

Epidemiološka situacija u BiH se za sada stabilizirala sa manje od 100 dnevnih slučajeva zaraze, ali i dalje postoji bojazan od rasplamsavanja pandemije zbog niske stope vakcinisanih ljudi.

Neke susjedne zemlje olabavile su režim ulaska u zemlju bez PCR testa, poput Crne Gore, koja je otvorila granice, dok je u Hrvatsku bez testa moguće ući oz potvrdu o prelaženom korona virusu ili uz potvrdu o dvije primljene doze vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Agencije