Hrvatska: Vakcinacija znatno manje rizična od zaraze korona virusom

U Hrvatskoj je umrla jedna osoba na 47 potvrđenih slučajeva virusa, a zabilježena jedna teška nuspojava na 80.000 utrošenih doza vakcina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prima dozu AstraZeneca vakcine protiv korona virusa (Reuters)
Hrvatski premijer Andrej Plenković prima dozu AstraZeneca vakcine protiv korona virusa (Reuters)

U Hrvatskoj je do sada umrla jedna osoba na 47 potvrđenih slučajeva zaraze korono virusom, dok se samo možda jedna teška nuspojava javila na 80.000 utrošenih doza vakcina, što pokazuje da je vakcinacija znatno manje rizična od zaraze korona virusom i svih njenih posljedica.

To se ističe na stranci koronavirus.hr i objašnjava da većina osoba koje su se vakcinisale protiv bolesti COVID-19 nemaju nikakvih nuspojava, te da se tek kod manjeg broja vakcinisanih jave blaže nuspojave poput boli na mjestu injekcije i povišene tjelesne temperature, što je samo znak da imuni sistem reagira na vakcinu, prenijela je Hina.

Brojke pokazuju da je rizik od smrtnog ishoda nakon obolijevanja od COVID-a 19 neusporedivo veći od rijetkih oblika teških nuspojava nakon vakcinacije i zato vakcina ostaje najbrži i najsigurniji način da se vratimo starom načinu života, ističe se.

Vakcinisano više od 700.000 osoba

U Hrvatskoj je do sada vakcinisalo 707.057 osoba s jednom ili dvije doze vakcine i ukupno je utrošeno 907.575 doza svih odobrenih vakcina. Zaprimljeno je ukupno 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave koje su vremenski povezane s razdobljem vakcinacije, od kojih je do sada za šest slučajeva zaključeno da ne postoji uzročno-posljedična veza, dok se 11 slučajeva to još istražuje.

Čak i kada bi se potvrdila povezanost teških nuspojava s vakcinacijom za svih 11 slučajeva koji se još istražuju, što tek treba utvrditi, to bi u najgorem slučaju dalo omjer od jedne teške nuspojave na 80.000 utrošenih doza, kaže se.

Istodobno, na 335.173 potvrđena slučaja zaraze od korona virusa od početka epidemije u Hrvatskoj, do danas su umrle 7.182 osobe, što je jedna osoba na 47 potvrđenih slučajeva zaraze, što je daleko veći rizik i to sa smrtnim ishodom.

Osim umrlih osoba, u posljedice korona virusa treba uračunati i više od 29.000 ljudi koji su zbog težih oblika oboljenja od bolesti COVID-19 bili na bolničkom liječenju.

Među jedanaest potvrđenih slučajeva zaraze, jedna je osoba doživjela teži oblik oboljenja. Na to treba pribrojiti i nemali broj osoba koje i nakon prebolijevana bolesti COVID-19 i dalje trpe razne ozbiljne posljedice, od gubitka njuha i okusa pa do teških i trajnih oštećenja pluća ili drugih organa.
Sve su to više nego dovoljni razlozi za vakcinaciju koje je, unatoč malim rizicima koje nosi, kao i svaki drugi lijek, ipak znatno manje rizično od zaraze korona virusom i svih njenih posljedica, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO