U Hrvatskoj izborna tišina pred drugi krug lokalnih izbora

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika.

Izborna tišina traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta (Al Jazeera)
Izborna tišina traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta (Al Jazeera)

S prvim minutama subote u Hrvatskoj je započela izborna tišina uoči drugog kruga lokalnih izbora koji se održava u nedjelju, a na kojima će se, uz ostalo, izabrati i gradonačelnici četiri najveća hrvatska grada.

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika, piše Hina.

Drugi krug održava se u ukupno 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta. Pravo birati ima 3.231.000 birača, a štampano je 4,1 milion glasačkih listića.

Poziv na poštivanje izborne tišine

Izborna tišina traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta. Za to vrijeme zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa kandidata, nagovaranje birača da glasaju za određenog kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua kandidata itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve učesnike drugog izbornog kruga, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju tišinu.

DIP poziva da se ne objavljuju promotivne poruke i fotografije kandidata u medijima, ne postavljaju novi plakati ili letci te da se građani ne pozivaju da glasaju za pojedine kandidate, bilo telefonski, SMS porukama ili elektroničkom poštom.

Ozbiljne novčane kazne

Poziva i da se ne postavljaju novi promotivni sadržaji poput statusa, video klipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, a koji se direktno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

Za kršenje izborne tišine propisane su ozbiljne novčane kazne – kreću od 400 eura (3.000 kuna) za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do 66.500 eura (pola miliona kuna) za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji je prekrše mogu biti kažnjeni od 1300 do 4000 eura (10.000 do 30.000 kuna).

Povrede izborne tišine prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim komisijama te Izbornoj komisiji Grada Zagreba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO