SPAS se ujedinio sa SNS-om, Stefanović odstupio sa čela Gradskog odbora

Na sjednici Glavnog odbora SNS-a Aleksandar Šapić izabran je za potpredsjednika GO stranke.

Dobro došli u svoju stranku', poručio je Vučić, kraj kojeg je za sto gdje je vrh stranke sjeo i Aleksandar Šapić (Tanjug)

Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) odobrio je jednoglasno da Srpski patriotski savez (SPAS) pristupi toj stranci, poslije čega je  predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić pozvao “naše prijatelje” da uđu u salu gdje se sjednica održava.

“Dobro došli u svoju stranku”, poručio im je Vučić, kraj kojeg je za sto gdje je vrh stranke sjeo i Aleksandar Šapić, prenosi Beta.

Unapređenje demografske slike Srbije, i kroz kreiranje uslova za ostanak mladih ljudi u zemlji, predstavlja najhitniji nacionalni zadatak, navodi se u Deklaraciji o pravcima i prioritetima oko kojih su se ujedinile Srpska napredna stranke (SNS) i Srpski patriotski savez (SPAS).

U deklaraciji pročitanoj nakon glasanja navodi se da je cilj sprečavanje podjela u srpskom društvu, a da je očuvanje mira, političke i društvene stabilnosti Srbije osnovni preduslov napretka te zemlje.

Dodatni principi zasnivaju se na očuvanju teritorijalnog integriteta i, kako je Vučić naglasio, “samostalnosti u odlučivanju Republike Srbije”.

Prethodno je Vučić rekao da je sa SPAS-om postignuta saglasnost oko svih “ključnih pitanja”, navodeći da Srbiju čekaju veliki pritisci, ali i da je potrebno nastaviti sa velikim rezultatima u ekonomiji i zdravstvu.

“Naša velika porodica SNS dovodi nove ljude, a ne cepa se kao neki drugi. To pokazuje našu odgovornost. Ovo nam donosi još više snage i energije”, rekao je Vučić.

‘Neću potpisati nezavisnost Kosova’

Aleksandar Vučić je poručio i da neće potpisati priznanje nezavisnosti Kosova bez obzira na pritiske, koji će biti veliki i prije i poslije sredine juna, kada bi trebalo da se nastavi dijalog o Kosovu.

“Suština vođenja zemlje je u samostalnosti, da smete da donosite odluke u ime Srbije. Neće ih donositi ni jedan stranac, ni jedan ambasador”, rekao je Vučić na otvaranju sjednice Glavnog odbora, praćen dugim aplauzom.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, on je istako da ta strana ne ispunjava svoje obaveze iz postignutnih dogovora, ali se na “Zapadu ne uzbuđuju zbog toga”.

Vučić o Stefanoviću: U SNS-u neće biti skidanja glava

Vučić je potvrdio da je dobio ostavku ministra odbrane Nebojše Stefanovića na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNS u Beogradu.

Tokom sjednice Glavnog odbora SNS-a rekao je da će se to pitanje rješavati unutar partije, da u SNS “neće nikada biti skidanja glava”, prenosi Beta.

“Znam da bi najviše voleli da govorim o ljudima iz SNS-a, da ih žigošem pred svima, ali je važnije da se u našoj stranci poštuju principi… U našoj stranci mora da bude poštovanja koje se ukazuje svima, ali i procenjivanja svih grešaka i polaganja računa”, rekao je Vučić.

Najavio je da će Predsjedništvo SNS odlučiti ko će do Skupštine stranke, koja se održava izmedju 21. i 24. oktobra, voditi najveći odbor SNS-a u Srbiji.

Takođe je rekao da nijedan opštinski odbor nije dobio direktivu kako da se izjasne o nekom pitanju, ali da je unutar SNS-a počelo da se govori, da su stranački funkcioneri iz zapisnika mogli da vide o čemu se na sastancima govorilo.

Najavio je i temeljne promjene na Skupštini stranke, da će unutarpartijski izborni proces početi 1. septembra, kao i da će na njoj biti doneseni svi dokumenti o djelovanju do 2030. godine.

Šapić izbran za potpredsjednika GO SNS

Na sjednici Glavnog odbora SNS-a Aleksandar Šapić izabran je za potpredsjednika GO stranke, saopćio je potpredsjednik GO SNS-a Miloš Vučević nakon sjednice.

Šapić je nakon današnjeg formalnog ujedinjenja Srpskog patriotskog saveza (SPAS) i SNS-a kazao da je Srpska napredna stranka “shvatila da postoji zbog Srbije, a ne da Srbija postoji zbog nje”.

“To ne sme nikada da se zaboravi”, rekao je Šapić, odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Glavnog odbora SNS, prenosi Beta.

On je kazao da je svjestan odgovornosti funkcije u organizaciji koja, prema njegovim riječima, ima “ogromnu odgovornost za vođenje Srbije”.

“Trudiću se da učinim koliko god je moguće da SNS našim ulaskom postane bolja, a verujem da će i stranka učiniti da i mi budemo bolji. Pokušaću da opravdam to poverenje svojim radom i verujem da će naša država i narod od toga da oseti neku korist”, kazao je novi potpredsjednik Glavnog odbora SNS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada