Milanović vratio ratna odlikovanja Branimiru Glavašu

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odlikovanja (EPA)

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja Branimiru Glavašu, što je Glavašev sin i advokat Filip Glavaš “pozdravio kao jedino razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika”.

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na osnovu člana 98. Ustava RH i članova 2. i 36.  Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH, prenosi Hina.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. maja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dvije sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima “selotejp” i “garaža”, u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Ukinute presude

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. juna 2016. kojom je ukinuta prvostepena presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odlikovanja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Advokat Filip Glavaš je u izjavi Hini pozdravio odluku predsjednika Milanovića, te istakao da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika, nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

“Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović. no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu”, izjavio  je Filip Glavaš.

Izvor: Agencije

Povezane

Branimir Glavaš vratio se u Hrvatsku.  Nakon više od pet godina provedenih u Bosni i Hercegovini, doputovao je u Osijek, gdje se pojavio na skupu koji je organizovan povodom njegovog dolaska.Evo šta su o Glavaševom dolasku u Osijek rekli neki od učesnika na nedeljnom skupu.

Published On 01 Feb 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO