U SPC-u nezadovoljni nakon sastanka sa Krivokapićem

Prethodna vlada Crne Gore također je bila u ozbiljnom sukobu sa SPC-om zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sinoć je boravio u patrijaršiji SPC-a u Beogradu, a saopćenja vlade i SPC-a nakon sastanka bila su oprečna (EPA)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sinoć je boravio u patrijaršiji SPC-a u Beogradu, a saopćenja vlade i SPC-a nakon sastanka bila su oprečna (EPA)

Crnogorski premijer Zdravko Кrivokapić saopćio je u petak da je sa patrijarhom srpskim Porfirijem ostao u dogovoru da se usaglase oko termina potpisivanja ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crne Gore, nakon što je kasno u četvrtak iz SPC-a saopćeno da je došlo do iznenadnog odlaganja potpisivanja ugovora između te vjerske institucije i crnogorske države.

Prethodna Vlada Crne Gore bila je u ozbiljnom sukobu sa SPC-om zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je trebalo da reguliše imovinska pitanja vjerskih objekata.

Nezadovoljna Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je Skupština Crne Gore usvojila krajem 2019, SPC je pokrenula višemjesečne masovne protestne litije, koje je podržavala većina stranaka sadašnje vlasti. Nakon formiranja Vlade, nove vlasti su promijenile sporni zakon.

Krivokapić: Ugovor potpisati 30. oktobra

Krivokapić je sinoć nenajavljeno došao u patrijaršiju SPC-a u Beogradu.

“Imao sam čast da u Patrijaršiji srpskoj razgovaram sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim Porfirijem i više arhijereja SPC-a. Na sastanku je potvrđeno opredjeljenje da se potpiše temeljni ugovor sa SPC”, saopštio je Krivokapić u petak rano ujutro, izvijestila je Radio televizija Crne Gore.

Krivokapić je prethodno kasno u četvrtak na Twitteru napisao da je predložio da temeljni ugovor sa SPC-om bude potpisan na Cetinju 30. oktobra, na dan smrti mitropolita Amfilohija.

Informativna služba SPC-a objavila je dosta oštrije saopćenje nakon sastanka sa crnogorskim premijerom. Saopćeno je da je patrijarh srpski Porfirije primio u četvrtak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, na sastanku koji je organizovan da bi se u potpunosti usaglasio tekst Temeljnog ugovora između SPC-a i države Crne Gore, „što se na kraju nije desilo”.

“Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odložiti”, piše u saopštenju SPC-a, prenosi novinska agencija Beta.

SPC: Iznenađeni stavovima crnogorskog premijera

„Patrijarh Porfirije je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Crne Gore da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu”, saopćila je SPC.

“Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO