Hag: Odbijen zahtjev o odgodi izricanja pravosnažne presude Mladiću

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine je Ratka Mladića prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i ratnih zločina.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. je prvostepeno osudio Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora (Al Jazeera)
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. je prvostepeno osudio Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora (Al Jazeera)

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtjev odbrane o pomjeranju datuma izricanja pravosnažne presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i ratnih zločina.

Odbrana je 24. maja za razlog molbe navela da jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić neće moći da prisustvuje presudi zbog “neočekivane hospitalizacije i hitne potrebe o nastavku boravka u bolnici i liječenju”, te je zatražila da se izricanje presude odloži dok oba advokata ne budu mogla prisustvovati, navodi Anadolija.

Vijeće je ranije predložilo da, ukoliko okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa ne budu dozvoljavale prisustvo u sudnici, izricanje presude bude organizirano putem video-veze, na šta je odbrana odgovorila da Mladić odbija takav oblik izricanja presuda, te da insistira da sa oba branitelja lično prisustvuje izricanju u sudnici.

Presuda 8. juna u 15 sati

Žalbeno vijeće je danas odbilo te zahtjeve, te saopštilo da izricanje konačne presude ostaje zakazano za 8. juni.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. godine je prvostepeno osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, tokom rata u BiH.

Žalbu na prvostepenu presudu uložilo je i Haško tužilaštvo, jer je Mladić prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u još šest opština u BiH, ali i odbrana osuđenog ratnog zločinca.

Pravosnažnu presudu će 8. juna u 15 sat saopštiti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.

Izvor: Agencije

Povezane

Nobelovac Handke u Republici Srpskoj: Stao uz rame Karadžiću i Mladiću

Handke jeu Banjoj Luci odlikovan Ordenom RS-a, istim onim kojim su odlikovani ratni zločinci Biljana Plavšić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik…. Kakav orden, takav i čovjek!

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO