State Department čestitao Schmidtu na funkciji novog visokog predstavnika u BiH

Glasnogovornik State Departmenta naveo je da se SAD raduje nastavku partnerstva u podršci i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (EPA)

Američki State Department čestitao je Christianu Schmidtu na imenovanju za sljedećeg visokog predstavnika u BiH.

“Zahvaljujemo ambasadoru Inzku i radujemo se nastavku partnerstva u podršci i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naveo je na Twitteru Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Protiv ove odluke glasala je Rusija.

Neslaganje Rusije

“Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, saopćila je Ruska ambasada u BiH.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a, smatraju u Ruskoj ambasadi u BiH.

“Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona”, dodali su.

Na kraju iz Ruske ambasade u BiH su pozvali partnere da još jednom procjene, kako su naveli, posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH.

Izvor: Agencije