Opozicija nije uspjela opozvati premijera Slovenije

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno „impičmenta“ pred Ustavnim sudom, poslije cjelodnevne rasprave glasala su 42 zastupnika, dok ih je 44 bilo protiv.

U neprihvaćenom prijedlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke ljevice su Janši na teret stavile kršenje Ustava i zakona (EPA)

Četiri slovenske opozicione stranke sinoć nisu uspjele sa inicijativom u Parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred Ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i Ustava, prenose agencije Beta i Hina.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno „impičmenta“ pred Ustavnim sudom, poslije cjelodnevne rasprave glasala su 42 zastupnika, dok ih je 44 bilo protiv, prenijela je Hina koja je navela kako je za uspjeh ustavne tužbe potrebna podrška najmanje 46 od ukupno 90 zastupnika koliko ih je u Parlamentu Slovenije.

U neprihvaćenom prijedlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke ljevice su Janši na teret stavile kršenje Ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe, te loše upravljanje zdravstvenom krizom tokom epidemije korona virusa.

Pitanje smjene Zorčiča

Janša je u Parlamentu sve te tvrdnje negirao, tvrdeći da je opozicija motivirana „destruktivnom željom“ da sruši njegovu Vladu pred 30. godišnjicu stvaranja slovenske države i mjesec dana prije nego što će Slovenija 1. jula preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom što je njemu prioritet.

Iako rezultat glasanja smanjuje pritisak na Janšinu Vladu koja u Parlamentu nema pravu većinu, opozicija i dalje insistira na tvrdnji da bi Vlada trebala podnijeti ostavku i da se održe prijevremeni izbori.

U petak je u slovenskom Parlamentu glasanje o prijedlogu Vlade za smjenjivanje predsjednika Parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicionih stranaka i formirao samostalni zastupnički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u Parlamentu. Zorčič je odbio dati ostavku, a vladajući zastupnici prije mjesec dana ga nisu uspjeli smijeniti jer im je nedostajao jedan glas.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO