Kurti: Treba nam vrijeme da uvedemo reciprocitet

Premijer Kosova je rekao da neće uvesti reciprocitet zbog osvete, već zbog principa jednakosti.

Albin Kurti: Moramo se suočiti sa sporadičnim i sistemskim barijerama (EPA)
Albin Kurti: Moramo se suočiti sa sporadičnim i sistemskim barijerama (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je njegov kabinet za uvođenje reciprociteta sa Srbijom, da se obavezao na to, ali da treba vremena da se on uvede da ne bi bilo promašaja.

U Skupštini Kosova je rekao da je prošlog mjeseca izabran novi direktor Carine Kosova, a da Srbija generalno stvara sporadične barijere na proizvode sa Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Kako je dodao, neće biti uveden reciprocitet zbog osvete, već zbog principa jednakosti, te da će biti uveden onda kada u potpunosti budu spremni na to.

‘Dijalog o razvoju, a ne o pomirenju’

“Moramo se suočiti sa sporadičnim i sistemskim barijerama, a ovo nam pokazuje da nam je potrebno vrijeme da to pripremimo i da ne omanemo u tome. Mogli bismo omanuti jer smo prva vlada koja je uvela reciprocite, a zvaničnici nisu obučeni za to”, rekao je Kurti.

Kazao je da bi se dijalog s manjinama trebao voditi o razvoju, a ne o pomirenju.

Na sjednici Skupštine zastupnici su postavljali pitanja Kurtiju.

Šef zastupničke grupe Demokratske stranke Kosova Abelard Tahiri pitao ga je zašto nije imao hrabrost pitati premijerku Srbije Anu Brnabić ko su ratni zločinci na Kosovu, dok ga je zastupnica Ariana Musliu Shoshi pitala šta želi postići dijalogom s lokalnim Srbima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO