Inzko podnio ostavku: Christian Schmidt novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Ambasadori zemalja članica PIC-a imenovali su Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a dužnost će preuzeti 1. augusta.

Christiana Schmidta je za mjesto visokog predstavnika u BiH kandidirala Njemačka (EPA)

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

“Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH”, navodi se u saopćenju PIC-a.

Neslaganje Rusije

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a, dodaje se.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na njegovoj “dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina”.

U saopćenju PIC-a navodi se da se Ruska Federacija nije složila sa ovom odlukom.

“Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, saopćila je Ruska ambasada u BiH.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a, smatraju u Ruskoj ambasadi u BiH.

“Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona”, dodali su.

Na kraju iz Ruske ambasade u BiH su pozvali partnere da još jednom procjene, kako su naveli, posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH.

Izvor: Agencije