Hrvatski ministar obrane: Razmišljamo o vraćanju obaveznog vojnog roka

Uvođenje obaveznog vojnog roka podržavaju gotovo dvije trećine građana, kaže ministar Mario Banožić.

Kod uvođenja vojnog roka važan je motiv, a to su sigurnost i stabilnost, rekao je Mario Banožić (Ivica Galović / Pixsell)

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u srijedu da se razmišlja o vraćanju obveznog vojnog roka u toj zemlji, no, iako je siguran da je to ispravan korak, smatra da se hrvatsko društvo još mora dosta baviti tom temom.

Banožić je rekao kako je on lično za uvođenje vojnog roka te se posljednjih mjeseci nastojao baviti određenim istraživanjima na tu temu.

Iznio je podatak po kojem uvođenje obveznog vojnog roka podržava gotovo dvije trećine građana, ali, kaže, kod uvođenja vojnog roka važan je motiv, a to su sigurnost i stabilnost.

‘Potrebni ispravni motivi’

Nije baš ispravan motiv to što su roditelji najčešće za uvođenje vojnog roka prije svega zbog odgojnih mjera za djecu, dodao je, prenijela je Hina.

Hrvatskoj motiv trebaju biti sigurnost, stabilnost, služenje vlastitoj državi, idealima koji su nastali kao temelji Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osjećamo sigurno i cjelovito.

“To su ispravni motivi”, poručio je ministar, ustvrdivši da se tom temom hrvatsko društvo još mora dosta baviti, ali ispravan je korak ići prema vraćanju obveznog vojnog roka.

Izvor: Agencije