COVID-19: Hrvatska popušta mjere, Sarajevo nabavlja vakcine Sputnjik V

U Hrvatskoj je preminula 21 osoba od posljedica korona virusa u posljednja 24 sata, u BiH 16.

Hrvatska dopušta rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom (Reuters)
Hrvatska dopušta rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom (Reuters)

U Hrvatskoj od petka na snagu stupaju ublažene mjere protiv korona virusa, dozvoljava se okupljanje više od 100 ljudi i ukida zabrana privatnih okupljanja, a javna okupljanja će moći trajati do 23 sata, najavio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Mjere će vrijediti do polovice juna. Dopušta se rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

“Razlog za tu razliku je u tome što ugostiteljski objekti koji imaju minimalni tehničke uvjete za služenje toplih i hladnih jela moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološkog gledišta”, rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 538 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je 21 osoba, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te zemlje.

To je nešto veći broj novozaraženih nego jučer kada ih je bilo 323, a isti je broj umrlih.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3.112. Među njima su 1.034 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta.

BiH: Preminulo 16 oboljelih, 145 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je 16 smrtnih slučajeva od posljedica korona virusa u posljednja 24 sata, i 145 novozaraženih od ukupno testiranih 2.787 uzoraka.

U toj je zemlji pandemija u silaznoj putanji, nakon što je BiH bila teško pogođena korona virusom, sa smrtnosti od posljedica COVID-a 19 koja je među najvećim na svijetu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da je vlada tog kantona uspjela dogovoriti nabavku 200.000 Sputnjik V vakcina, ali da se od kantonalne skupštine čeka potvrda kako bi mogli potpisati ugovor sa dobavljačem.

Prve doze bi, ukoliko bi ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a riječ je o 20.000-30.000 doza, koje bi za Kanton Sarajevo trebala nabaviti kompanija Bosnalijek.

U BiH je počela imunizacija stanovništva protiv korona virusa, ali se proces odvija dosta sporo, zbog nedovoljnih količina vakcina.

Srbija: Manje od 400 novozaraženih, umrlo 10 osoba

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano 387 novih slučajeva korona virusa, od 10.345 testiranih uzoraka, a preminulo je 10 pacijenata.

U bolnicama se nalazi 981 pacijent, od kojih su 63 na respiratorima.

Od početka pandemije registrovano je 711.116 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 6.811 ljudi.

Testirano je ukupno 4.107.942 osoba.

Crna Gora: Jedno umrlo, još 67 zaraženo

U Crnoj Gori je registrovano je 67 novih slučajeva zaraze, dok je preminula jedna osoba.

Ukupan broj preminulih povezanih s COVID-19 u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.578, saopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u toj zemlji iznosi 999.

Od početka marta 2020. godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom u Crnoj Gori je 99.425.

Kosovo: Nema preminulih

Tokom poslednja 24 sata na Kosovu nije bilo preminulih od COVID-19, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva i dalje 2.241, saopšteno je danas.

Kako je rečeno, testirano je 2.840 uzoraka, od kojih su 44 pozitivna, prenijela je Beta.

Tokom posljednja 24 sata oporavila su se 152 pacijenta, dok je broj aktivnih slučajeva 3.195.

Slovenija po broju zaraženih ušla u ‘zelenu’ zonu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 4.237 PCR testova potvrđeno 388 novih zaraza korona virusom, dok se tjedni prosjek zaraza u jednom danu spustio na 287, čime je zemlja ušla u “zelenu” fazu koja predviđa skoro potpuno popuštanje mjera, no to će prema najavama uslijediti druge sedmica, prenosi Hina.

S padom prosjeka novozaraženih na manje od 300 Slovenija je ušla u zadnju “zelenu” fazu epidemije, no vladin koordinator za vakcinaciju Jelko Kacin najavio je da će vlada s mogućim popuštanjem mjera pričekati iduće sedmicu.

“Istina je da smo u zelenoj fazi, no preporuke epidemiologa vladi u pogledu popuštanja su konzervativna, to će pričekati iduću sedmicu”, kazao je Kacin.

Kao razlog za oprez oko popuštanja mjera naveo je prošli vikend kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopuštena prisutnost gledatelja na sportskim tribinama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO