Vanjskotrgovinska komora: Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prelaza sa BiH

Vanjskotrgovinska komora BiH upozorila je na ekonomsku štetu po zemlju ako Hrvatska prekategorizira neke granične prelaze za transport roba.

Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prelaza na granici sa BiH, ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila, prema dokumentu Vanjskotrgovinska komora BiH (EPA)

Hrvatska bi mogla zatvoriti pet graničnih prelaza na granici sa Bosnom i Hercegovinom, ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila, prema dokumentu koji je Vanjskotrgovinska komora BiH uputila Vijeću ministara, što bi moglo izazvati ekonomske štete po tu zemlju.

Vanjskotrgovinska komora BiH izvijestila je državna tijela da susjedna Hrvatska planira prekategorizirati pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila: Ivanica – Gornji Brgat; Velika Kladuša – Maljevac; Brčko – Gunja; Strmica – Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji.

Prema dopisu Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara.

Ekonomske štete po BiH

Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pet graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su ranije definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prevoz roba.

Na ovaj način bit će onemogućeno korištenje navedenih graničnih prelaza za tranzit roba iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku, sa nizom negativnih posljedica na privredu značajnog dijela Bosne i Hercegovine, navodi se u dokumentu Vanjskotrgovinske komore BiH, datiran na 20. maj.

Predsjednik Privredne komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić rekao je Al Jazeeri da ukoliko zaživi odluka susjedne zemlje o prekategorizaciji pet graničnih prelaza, dio izvoznika iz BiH će imati dodatne troškove na robe, jer će neki od njih morati koristiti udaljenije granične prelaze.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske nisu odmah odgovorili na upit Al Jazeere o reakciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada