Na Manjači velika vojna vježba američke vojske i oružanih snaga BiH

U subotu su vojnici uz potporu helikoptera Black Hawk uvježbavali scenarij intervencije na teritoriji pod kontrolom neprijatelja.

U vježbi je angažirano 500 vojnika iz BiH i 700 američkih vojnika [Ministarstvo odbrane BiH
U vježbi je angažirano 500 vojnika iz BiH i 700 američkih vojnika [Ministarstvo odbrane BiH

Na vojnom poligonu Manjača kod Banje Luke održava se dio vojne vježbe “Brzi odgovor 21” koju od 17. maja zajednički izvode pripadnici oružanih snaga BiH i američke vojske.

U vježbi je angažirano 500 vojnika iz BiH i 700 američkih vojnika.

Vježba u BiH dio je velikih vojnih manevara pod nazivom “Branitelj Evrope 21” koji se odvijaju diljem kontinenta.

Glavni cilj tih vježbi je osigurati interoperabilnost američkih oružanih snaga s onima iz evropskih država kako bi se osigurala učinkovita odbrana protiv moguće agresije.

U subotu su vojnici uz potporu američkih helikoptera Black Hawk uvježbavali scenarij intervencije na teritoriji pod kontrolom neprijatelja.

BiH nastavlja put u NATO-u

Kako bi promatrao vježbu, u BiH je doputovao i zapovjednik američkih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli koji je u subotu kazao kako je impresioniran onim što je vidio.

“Ovakve vježbe između vojski BiH i SAD dokaz su šta možemo, a zajedno možemo sve. Radujemo se što ćemo nastaviti saradnju sa oružanim snagama BiH dok vi nastavljate put prema NATO-u”, kazao je američki general, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO