COVID-19: Pada broj zaraženih u regiji

U Hrvatskoj je preminulo 27, u BiH devet a u Srbiji 14 osoba od posljedica korona virusa.

Bez obzira na manji broj novozaraženih, zdravstvene vlasti apeluju na građane da se pridržavaju higijeno-epidemioloških mjera (Armin Durgut / PIXSELL)
Bez obzira na manji broj novozaraženih, zdravstvene vlasti apeluju na građane da se pridržavaju higijeno-epidemioloških mjera (Armin Durgut / PIXSELL)

U Hrvatskoj je korona virusom zaraženo novih 518 osoba, a 27 ih je umrlo u posljednja 24 sata, pa je sada na nivou države aktivan 4.361 slučaj zaraze, saopćio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 1.217 pacijenta, od kojih je 123 na respiratoru. U samoizolaciji su trenutačno 15.804 osobe.

Hrvatske zdravstvene vlasti su zadovoljne na koji način se smanjuje pandemijski pritisak, nadajući se da bi ovogodišnja turistička sezona mogla biti uspješna, što bi bila velika podrška kod oporavka hrvatske ekonomije.

U BiH preminulo devet osoba

Krivulja korona virusa u padu je i u susjednoj Bosni i Hercegovini. U protekla 24 sata u toj su zemlji prijavljena 103 nova slučaja zaraze nakon 1.882 testirana uzorka. U istom periodu preminulo je devet osoba koje su bile pozitivne na COVID-19. BiH je do prije nekoliko sedmica bila jedna od najteže pogođenih zemalja korona virusom, uključujući i visoku smrtnost, koja je bila među najvećim u svijetu na milion stanovnika. U BiH je od početka pandemije preminulo 9.108 zaraženih korona virusom, na 3,4 miliona stanovnika, prema podacima Ministarstva civilnih poslova.

Masovna vakcinacija u sarajevskoj dvorani Zetra (Armin Durgut / PIXSELL)

Provjerom protokola vakcinacije u sarajevskoj Zetri utvrđene su zloupotrebe i kršenje na dva punkta. Saopćio je to kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić u subotu, uz objašnjenje da su dvije zaposlenice Doma zdravlja vakcinisale širu porodicu zaposlenice kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja. Neregularnosti su prijavljene direktorima ovih ustanova.

Istovremeno, ministar Vranić tvrdi da je provjerom utvrđeno da vakcine nisu iznošene iz Zetre. Najavio je da će i dalje biti provjeravani svi spiskovi vakcinisanih.

Reakcija ministra uslijedila je nakon što su se građani požalili na netransparentnost prilikom vakcinacije.

Srbija: Potvrđena 404 nova slučaja, preminulo 14 osoba

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 404 novih slučajeva korona virusa na osnovu 9.087 testiranih uzoraka.

Prema novim podacima Ministarstva zdravlja, u istom periodu preminulo je 14 osoba.

Hospitalizovano je 1.655 oboljelih a na respiratorima je 65 najtežih pacijenata, prema podacima objavljeni u subotu.

U Crnoj Gori bez smrtnih slučajeva

U Crnoj Gori od posljednjeg presjeka nije zabilježen niti jedan smrtni ishod od posljednica korona virusa, a registrirano je 50 novih slučajeva zaraze od 1.047 testiranih uzoraka.

Prijavljen je i oporavak kod 95 pacijenata.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-a 19 u Crnoj Gori je 1.092.

Od početka pandemije ukupno je u Crnoj Gori registrovano 99.203 slučaja korona virusa, a ukupno je preminulih 1.572.

Slovenija: Navijači na tribinama

Zbog padajućeg trenda novih zaraza Slovenija također popušta protupandemijske mjere. Od danas, nakon 440 dana, gledatelji sportske događaje opet mogu pratiti uživo, a posebna pažnja usmjerena je na večerašnju utakmicu na kojoj se odlučuje o prvaku u završnici nogometnog prvenstva.

U Mariboru koji ima najtrofejniji klub, ali prvenstvo nije osvojio već nekoliko godina, velika je pomama navijača za ulaznicama i redovi pred jedinim mjestom u gradu gdje se mogu kupiti, pred večerašnji susret u kojem se “ljubičasti” iz grada na Dravi susreću s Murom, “crno-bijelima” iz Murske Sobote, javljaju slovenski mediji.

Ulaznice neće moći dobiti svi zainteresirani jer odlukom vlade svaka druga stolica na tribini mora biti prazna, kako bi se spriječilo širenje zaraze, a osnovna protupandemijska pravila ostaju i za neke druge djelatnosti za koje je vlada zadnjom odlukom ublažila mjere, poput većih organiziranih okupljanja, sajmova i kongresnih skupova.

Bez obzira na manji broj novozaraženih i popuštanje epidemijskih mjera, zdravstvene vlasti apeluju na građane da izbjegavaju okupljanja, drže distancu i vode računa o higijeni kako broj zaraženih ne bi ponovo počeo rasti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO