Uspješna probna proizvodnja Sputnjika V u Srbiji, prve doze za 15 do 20 dana

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu protiv COVID-a 19 Sputnjik V, prva isporuka moguća za dvije do tri sedmice.

Srbija u kampanji masovnog vakcinisanja sada, uz ruski Sputnjik V, koristi još tri vakcine - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, te kineski Sinopharm (EPA)

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu protiv COVID-a 19 Sputnjik V, a nakon što je ruska strana potvrdila kvalitetu uzoraka probne proizvodnje, prva isporuka te vakcine iz beogradskog instituta Torlak mogla bi uslijediti za dvije do tri sedmice.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrdio je kvalitetu vakcina iz probne proizvodnje u “Torlaku” i službeno odobrio da se Sputnjik V proizvodi u Beogradu, potvrdio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladine komisije za saradnju s Rusijom Nenad Popović, prenosi Hina.

Upravo je Popović ranije, 14. aprila, kada je počela probna proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V u nacionalnom institutu Torlak, najavio da bi puna proizvodnja mogla početi 20. maja, ali su u međuvremenu okončane samo procedure laboratorijskih analiza i usporedbi s izvornom vakcinom koju proizvodi ruski institut Gamaleja.

Popović je rekao da su timu iz Srbije u srijedu u institutu “Gamaleja” dužnosnici uručili certifikat za proizvodnju Sputnjika V i odali priznanje što je “u najkraćem roku” Srbija uspjela provesti probni postupak.

“Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je donesena odluka”, naveo je Popović.

Blizu četiri miliona doza Sinopharma

Srbija u kampanji masovnog vakcinisanja sada, uz ruski Sputnjik V, koristi još tri vakcine – Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, te kineski Sinopharm, kojeg je dosad najviše isporučeno, nešto manje od četiri miliona doza.

U posljednjoj isporuci od 440.000 doza Sinopharma, pristiglih u srijedu, 200.000 doza je bila donacije kineske vojske Vojsci Srbije.

Zdravstveni sistem Srbije dosad je upotrijebio 4.168.545 doza vakcina, od kojih su 1.837.032 osobe primile obje doze, a 2.331.513 samo jednu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zadovoljna udjelom mladih u broju vakcinisanih i apelirala je da ih se više vakciniše, istaknuvši da se Srbija, ukoliko do sredine juna ne bude vakcinisano 50 posto populacije, neće moći otvarati “za normalan život”.

Izvor: Agencije