Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, jer suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Pravoslavni vjernici najprije obilježavanje praznika počinju u hramovima (AP)

Hrišćani širom svijeta koji poštuju julijanski kalendar slave Vaskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, jer suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Isus Hrist  je vaskrsao

Na ovaj dan se skidaju oltarske dveri kako bi se time pokazalo da je Isus Hrist, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedjelju zorom osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob.

Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Vaskrs je, po vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Jaje – simbol života

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”, cijela sedmica zove se Svijetla nedjelja i tada se pjevaju radosne crkvene pjesme.

Pravoslavni vjernici najprije obilježavanje praznika počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje s Bogom.

Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima, koja predstavljaju samu simboliku praznika – jaje je simbol rađanja života.

Izvor: Al Jazeera i agencije