Varhelyi: Zajedničko tržište ubrzat će integraciju Zapadnog Balkana u EU

Evropski komesar za proširenje najavio je o važne mjere, koje će olakšati trgovinu, slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje certifikata, diploma…

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu ima ogroman potencijal, rekao je Oliver Varhely (Reuters)

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprinijet će ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regije u Evropsku uniju, ocijenio je u srijedu evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

U obraćanju na Bečkom ekonomskom forumu (VEF) rekao je da zajedničko regionalno tržište na osnovu standarda EU-a, koje se uspostavlja, ima ogroman potencijal.

“Radi se o važnim mjerama, koje će olakšati trgovinu, ali i slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje certifikata, diploma… To sve doprinosi povećanju atraktivnosti regije za investitore, a ujedno će i ubrzati integraciju regije u EU“, kazao je Varhelyi, prenosi Tanjug.

‘Već smo duboko ekonomski povezani’

“Gledamo načine da integriramo Zapadni Balkan sve više u zajedničko evropsko tržište. U pojedinim sektorima bi voljeli da Zapadni Balkan učestvuje čak i prije nego što zemlje postanu članice“, naglasio je evropski komesar.

Varhelyi je kazao da nema potrebe ekonomskoj zajednici u Austriji i centralnoj Evropi objašnjavati značaj Zapadnog Balkana.

Istakao je da je u interesu EU-a integracija cijele regije u Uniju.

Varhelyi je rekao da su Zapadni Balkan i EU već duboko ekonomski povezani, dodajući da bi rekao čak i integrirani.

S tim u vezi je podsjetio da je prošle godine 68 posto trgovine regija ostvarila s EU-om, kao i da je EU izvor više od 60 posto direktnih stranih investicije na Zapadnom Balkanu.

Tako povezana regija s EU-om prolazi kroz iste probleme i suočava se s istim izazovima, kao što je pandemija korona virusa, koja je dovela do recesije.

‘Izbjeći loše pozajmice Crne Gore’

U cilju prevazilaženja krize, podsjetio je, Unija je usvojila investicioni plan za oporavak Zapadnog Balkana po uzoru na sopstvenu strategiju podsticanja rasta.

Ukazao je da predviđa značajne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, s ciljem da se uklone sve prepreke za transport duž evropskih koridora.

“Želimo povezati sve glavne gradove regije s EU-om. Naša poruka je jasna – EU nudi najbolje uslove za velike investicije, ne samo kroz grantove i povoljne kredite, već, prije svega, kroz transfer znanja kada dođe do realizacije projekata. To je najbolji način da naši partneri u regiji ne završe s lošim pozajmicama, kao što je bio slučaj s Crnom Gorom“, kazao je Varhelyi.

Unija, rekao je, pomaže Zapadni Balkan i u ubrzanju digitalne i zelene tranzicije, što zahtijeva suštinske investicije u digitalnu infrastrukturu.

“Moramo povezati sve glavne gradove s brzim internetom, da poboljšamo pristup regiji digitalnim uslugama“, kazao je Varhelyi.

Ključno je napredovati u vladavini prava

Varhelyi je pozdravio što Zapadni Balkan ukida naplatu roaminga, ocjenjujući da je to veliko dostignuće, koje pokazuje da regija može postići važne rezultate u korist svojih građana.

Rekao je da se sada radi na smanjenju naplate roaminga između Zapadnog Balkana i EU-a.

Istakao je da je planirano veće investiranje u ljudski kapital, podsjećajući da Investicioni plan podržava politiku zapošljavanja, bolje obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada, s nadom da će se time smanjiti odliv mozgova iz regije.

Također je istakao da EU, paralelno s investicijama, radi i s vladama u regiji kako bi napredovale u vladavini prava, jer je to ključno kako bi se investitorima moglo ponuditi stabilna i predvidiva klima.

Izvor: Agencije