Varhelyi: Napredak u vladavini prava ključan za evropski put Crne Gore

Crna Gora je najduže odmakla na evropskom putu, od zemalja Zapadnog Balkana.

Crna Gora je otvorila sva poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, podsjetio je povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi (Reuters)

Povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi poručio je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kako je napredak u području vladavine prava ključan za evropski put Crne Gore.

Varhelyi je u raspravi o izvještaju o napretku Crne Gore podsjetio da je ta zemlja otvorila sva poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom te je pohvalio reforme u brojnim područjima, ali je posebno apostrofirao da je potreban napredak po pitanju vladavine, prava, neovisnosti medija i borbe protiv organiziranog kriminala.

“Ključan će biti napredak u vladavini prava. Tu moramo vidjeti snažan i jasan napredak”, kazao je.

“Regija Zapadnog Balkana prioritet je za nas, za Evropsku uniju, za Komisiju i za mene osobno”, istaknuo je, dodavši da Evropska unija “tretira Zapadni Balkan kao privilegiranog partnera”.

Dobri rezultati Podgorice

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula (SDP/S&D) također je istaknuo da će o napretku u sektoru vladavine prava “ovisiti napredak” Crne Gore u pristupnim pregovorima, prenijela je Hina.

Crna Gora je “najdalje odmaknula” na evropskom putu, od zemalja Zapadnog Balkana, a postoji “potpuna usklađenost (Crne Gore) s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije”.

Međutim, u posljednjih pet izvještaja nije zabilježen napredak u području neovisnosti medija, napomenuo je Picula.

Također je apelirao na crnogorske vlasti da zaštite manjine u zemlji, pogotovo jer “neke nemaju po prvi puta svoje političke predstavnike u Skupštini”.

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva je, u ime Vijeća, također pozdravio usklađivanje crnogorskog zakonodavstva s evropskim, a istaknuo je da nova metodologija pristupnih pregovora stavlja većinom fokus na vladavinu prava, temeljna ljudska prava, funkcioniranje demokratskih institucija i reformu javne uprave.

Položaj nacionalnih manjina

Hrvatska zastupnica Željana Zovko je, u ime  kluba pučana (EPP), istaknula da bi Crna Gora trebala “pojačati svoje napore u poboljšanju položaja nacionalnih manjina”.

Pozvala je crnogorsku vladu da riješi “otvorena bilateralna pitanja”, istaknuvši da za “potpunu pomirbu” Crna Gora “mora poboljšati svoje napore u kažnjavanju ratnih zločina i rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba”.

U raspravi je sudjelovao i Valter Flego (IDS/Renew Europe), potpredsjednik Izaslanstva EP-a za Crnu Goru.

Istaknuo je kako “cilj mora biti da Evropa dođe ponovno na 28 članica”.

“Siguran sam da 28. članica treba biti Crna Gora. Svi ćemo biti na dobitku – Crna Gora, Evropa, ali i Hrvatska”, poručio je Flego.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO