Sputnjik V iz Torlaka odobren u Rusiji

Srbija će postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta, rekao je Nenad Popović (EPA - Ilustracija)

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom beogradskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik V, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog mjeseca su poslate na provjeru u Institut Gamaleja, podsjetio je Popović, prenio je Tanjug.

“Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom”, istakao je Popović, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Popović je rekao i da je to velika vijest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.

‘Pomoć partnerima u regionu i Evropi’

“To je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana“, ukazao je ministar.

On je istakao da u sljedeće dvije sedmice očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obje komponente vakcine.

“Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa”, rekao je Popović.

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

Izvor: Agencije