Mamić u BiH ostaje na slobodi ali uz mjere opreza, bez odluke o izručenju

Bivšeg trenera Dinama Hrvatska potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Zoran Mamić, kao i njegov brat Zdravko, imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine (EPA)
Zoran Mamić, kao i njegov brat Zdravko, imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine (EPA)

Bivši trener Dinama Zoran Mamić u Bosni i Hercegovini ostat će na slobodi, no morat će se svake sedmice javljati policiji, a privremeno su mu oduzeti lični dokumenti koje su izdale vlasti te zemlje, odlučio je u srijedu Sud BiH, javila je Hina.

Zorana Mamića u jutarnjim su satima u Međugorju uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na temelju potjernice što je za njim raspisala Hrvatska.

Nakon toga Mamić je u Sarajevu predan Sudu BiH, a pred sucem Brankom Perićem tokom popodneva održano je ročište kako bi se utvrdio njegov zakonski status, odnosno je li on državljanin BiH.

Sudac je donio odluku kojom je dopustio da Mamić ostane na slobodi, ali uz mjere ograničenja, zbog čega je sudu odmah morao predati lične dokumente.

Sud BiH nije raspravljao o mogućem Mamićevom izručenju s obzirom na činjenicu da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtjev.

Međunarodna potjernica

Zoran Mamić je presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

Nakon toga je pobjegao u BiH, a s obzirom na činjenicu da se nije odazvao pozivu na izdržavanje kazne u Hrvatskoj Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. maja raspisao međunarodnu potjernicu.

Zoranov brat Zdravko iz istih razloga se sklonio iz Hrvatske u BiH.

Zoran Mamić je prošlog mjeseca zatražio od Hrvatske da zatvorsku kaznu služi u BiH, ali je taj zahtjev odbijen.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO