Sjeverna Makedonija protjerala ruskog diplomatu

Sjeverna Makedonija, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, nije izložila razloge koji su je naveli na tu odluku. 

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da je diplomatski potez povezan s 'osjetljivim temama' (Reuters)
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da je diplomatski potez povezan s 'osjetljivim temama' (Reuters)

Sjeverna Makedonija protjerala je jednog diplomatu iz ruske ambasade u Skoplju, objavljeno je službeno u utorak, čime se izlaže mogućnosti slične reakcije Moskve.

Sjeverna Makedonija, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, nije izložila razloge koji su je naveli na tu odluku. Ovo je tek drugo protjerivanje diplomata od nezavisnosti Sjeverne Makedonije 1991. godine.

Skoplje je 2018. protjeralo jednog ruskog diplomatu u znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja je optužila Kremlj da je pokušao ubiti jednog bivšeg agenta na njenom teritoriju.

“Ambasador Ruske Federacije je pozvan 14. maja kako bi mu bila uručena nota kojom se nalaže imenovanom diplomatu da napusti zemlju”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Ruska ambasada u Skoplju je navela lokalnim medijima da će razmotriti “recipročne mjere”.

‘Zaštita suvereniteta’

Vladini izvori su precizirali da ponašanje tog diplomate nije bilo u skladu s normama Sjeverne Makedonije koja je reagirala kako bi “zaštitila svoj suverenitet”.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da je diplomatski potez povezan s “osjetljivim temama”.

“Na temelju onoga što sam vidio, slučaj su dokumentirale nadležne institucije, to nije bila improvizacija”, izjavio je Pendarovski.

Rusija je suočena s nizom izbacivanja svojih diplomata u Evropi, nakon optužbi čeških dužnosnika koji drže da su ruski agenti odgovorni za eksplozije u skladištima oružja 2014. godine.

Sjedinjene Američke Države su također izbacile ruske diplomate nakon optužbi za rusko uplitanje u američke izbore.

Sjeverna Makedonija, koja ima nešto više od dva miliona stanovnika, kandidat je za pristup Evropskoj uniji i u većini slučajeva se pridržava vanjske politike evropskog bloka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO