Sporazum o vojnoj saradnji Albanije i Kosova

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj je rekao da su izazovi u okruženju Kosova i Albanije isti.

Sporazum predviđa povećanje broja aktivnosti koje će dvije vojske zajednički provoditi (Anadolija)
Sporazum predviđa povećanje broja aktivnosti koje će dvije vojske zajednički provoditi (Anadolija)

Ministarstva odbrane Kosova i Albanije potpisala su u Prištini sporazum o saradnji, koji predviđa povećanje broja aktivnosti koje će dvije vojske zajednički provoditi.

Nakon svečane ceremonije dočeka albanske delegacije na čelu sa ministrom odbrane Nikom Peleshijem i sastanka dvije delegacije, kosovski ministar odbrane Armend Mehaj je na konferenciji za novinare rekao da su izazovi u okruženju Kosova i Albanije isti, pa su stoga strateški ciljevi obje države slični.

“Cijeneći odlične bratske odnose između naše dvije zemlje, izražavamo zajedničku volju da se taj odnos podigne na još viši nivo s ciljem stvaranja nove prakse zajedničkih projekata, kao i za stvaranje zakonske osnove za što bolju moguću koordinaciju naših vojnih aktivnosti“, naglasio je Mehaj, prenijela je Anadolija.

Podrška Albanije Kosovu

On je kazao da je potpisan sporazum između dvije zemlje koji predviđa sprovođenje zajedničkih aktivnosti na profesionalnom nivou između dva ministarstva, koordinaciju stručnih vijeća Ministarstva odbrane Albanije o pomoći u političkim, vojnim i pravnim pitanjima za integraciju Kosova u NATO, kao i zajedničke vojne vježbe i angažovanje i učešće u međunarodnim operacijama u budućnosti.

Albanija će nastaviti podržavati Kosovo u svim procesima, posebno na putu ka članstvu u NATO-u, poručio je Peleshi.

“Prešli smo put kojem Kosovo teži, odnosno put ka članstvu u NATO. Članovi smo NATO-a već 12 godina, tako da imamo iskustvo koje možemo da podijelimo sa Ministarstvom odbrane, sa kosovskim sigurnosnim snagama na putu ka najvećem političkom i vojnom savezu čiji smo dio“, rekao je Peleshi.

Također, ministar Peleshi govorio je i o NATO-ovoj vježbi “Defender Europe 2021“ koja se održava u Draču i u kojoj sa 28 hiljada američkih trupa, učestvuju i Albanija i Kosovo.

Peleshi je istakao da je učešće u vježbi važna poruka za ulogu dvije zemlje u regionu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO