Čelnici zemalja Zapadnog Balkana na večeri sa Borrellom

Lideri šest zemlja Zapadnog Balkana okupljaju se u Briselu na tradicionalnoj večeri koju već nekoliko godina saziva šef diplomacije EU-a.

Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta EU-a, rekao je šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell (Reuters)

Šest lidera sa Zapadnog Balkana započeli su kasno u utorak radnu večeru u Briselu koju je organizirao šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell.

Šef EU diplomatije rekao je ranije da je organizovao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora “o regiji sa regijom” i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana.

“Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regiji, da ih saslušamo, razumijemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti”, rekao je Borrell prenosi Tanjug.

On je podsjetio da su ministri vanjskih poslova EU-a prošle sedmice ocijenili da je Zapadni Balkan ”jedan od najvećih prioriteta EU-a”.

”Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regiji, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkana će to učiniti vidljivim”, rekao je Borrell.

Podsjetio je da su šefovi diplomatija EU-a na sastanku Vijeća podržali širok politički angažman sa regijom „koji ide preko okvira proširenja”.

”Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regije, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa cijeloj regiji”, rekao je Borrell.

Bolje razumije regije

Izrazio je nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razumije dinamika regije i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazovima današnjice.

Lideri šest zemlja Zapadnog Balkana okupljaju se u Briselu na tradicionalnoj večeri koju već nekoliko godina saziva šef diplomacije EU-a. Tu praksu zajedničke večere čelnika regije je počela još Federica Mogherini kako bi u opuštenijoj atmosferi razmotrili situaciju u regiji i odnose s EU-om. Tradiciju ove godine nastavlja i Josep Borrell.

Uz Borrella na večeri su prisutni premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije Edi Rama, Sjeverene Makedonije Zoran Zaev, Kosova Albin Kurti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija.

Izvor: Agencije