Počinje vojna vježba američke vojske i Oružanih snaga BiH

U vježbi na Manjači i Glamoču, te u Živinicama, učestvovat će 700 američkih i 500 pripadnika OSBiH.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD (Fena)

U Bosni i Hercegovini danas počinje vojna vježba “Brzi odgovor 21”, u kojoj učestvuju pripadnici američke vojske i Oružanih snaga BiH.

Vježba će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč, kao i u kasarni Dubrave u Živinicama, a trajat će do 2. juna.

Njom će rukovoditi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), a u vojnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

„Sjajno je vidjeti američke trupe kako stižu na vježbu s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine. Rad i obuka s našim saveznicima povećavaju našu sposobnost zajedničkog rada kako bismo odgovorili na sigurnosne izazove i pomogli da građani BiH budu sigurni”, navedeno je ranije na nalogu NATO-a u BiH na Twitteru, prenijela je Beta.

Dodik prijetio protestima

Vježba je dio velikih vojnih manevara koji se ove godine održavaju na cijelom Starom kontinentu, koji su nazvani “Branilac Evrope 21”, a provode se “s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu”.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavljivao da neće dozvoliti da se na Manjači održi vojna vježba NATO snaga.

Nedavno je na sjednici Skupštine RS-a kazao da to nije vojna vježba NATO-a, već američke vojske i da će to biti online vježba, bez prisustva vojnika na tom poligonu.

Dodik je ranije najavljivao i da će izvesti na proteste 30.000 građana da spriječe održavanje vojne vježbe na Manjači.

Proteklih dana kroz Banju Luku je prošla američka vojska na putu ka Manjači.

Izvor: Agencije