Davor Gjenero: Tomašević već dobio Zagreb, borba za Split i Rijeku u drugom krugu

Toliku prednost Tomaševića je nemoguće nadoknaditi u drugom krugu izbora, u Splitu i Rijeci će se voditi svojevrsna bitka između ličnosti i stranke, objašnjava politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero je mišljenja kako je Puljak najugodnije iznenađenje u liberalno-demokratskom-centrističkom političkom polju Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Gjenero je mišljenja kako je Puljak najugodnije iznenađenje u liberalno-demokratskom-centrističkom političkom polju Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Generalni rezultat lokalnih izbora u Zagrebu je bio očekivan pa drugi krug izbora za gradonačelnika neće biti takmičarski, kao i u Osijeku, dok će izbori biti takmičarski u Splitu i Rijeci, ocijenio je za Hinu politički analitičar Davor Gjenero.

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba osvojio je 147.631 glas birača, odnosno 45,15 posto, dok njegov protivkandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret) u drugi krug ulazi s osvojenih 12,16 posto, odnosno 39.789 glasova. Tomašević kontrolira i većinu u Gradskoj skupštini.

“Generalni rezultat je očekivan. Prednost Tomaševića i njegove platforme nešto je veća nego što se očekivalo, drugi krug neće biti natjecateljski jer su izbori riješeni u prvome krugu, prije svega jer Tomašević kontrolira i većinu u Gradskoj skupštini”, rekao je Gjenero.

Na izborima za Gradsku skupštinu koalicijska lista koju predvodi Možemo! osvojila je 40,83 posto glasova i time daleko najviše gradskih mandata. Sljedeća po redu je lista HDZ/HSLS/HSU s 11,30 posto, Domovinski pokret s 10,59 posto, Stranka rada i solidarnosti sa 9,04 posto. U Gradsku skupštinu ulaze još SDP s 8,88 posto te Most sa 6,20 posto.

Drugi krug izbora u Zagrebu

Što se tiče izbora za gradonačelnika u drugom krugu, toliku prednost jednostavno je nemoguće nadoknaditi. Ipak, dodaje Gjenero, u drugom krugu neće biti isto biračko tijelo.

“Biračko tijelo koje je iznijelo pobjedu Zeleno-lijeve koalicije nije čvrsto stranački strukturirano i nije disciplinirano, tako da možemo očekivati nešto manju izlaznost na drugi krug, pogotovo zato što će puno ljudi biti uvjereno da su izbori već dobiveni”, ističe.

Međutim, niti druga strana nema realan motiv za politički angažman jer je prednost tako velika da ostavlja dojam potpune nenadoknadivosti. Također, dodaje Gjenero, HDZ-ovi glasači u drugome krugu neće podržati Škoru, a vjerovatno bi podržali Jelenu Pavičić Vukičević da je ona Tomaševićev protivkandidat.

“Jednostavno u Zagrebu na desnici nema dovoljno lovišta koje bi im omogućilo izbornu pobjedu. Škorinih glasača na desnici ima za nekih 20-25 posto i to je to”, ocijenio je.

Split i Rijeka će imati takmičarski drugi krug

Što se tiče izbora za gradonačelnika Splita, Ivica Puljak (Centar) osvojio je 26,82 posto glasova, a u drugi krug s njim ulazi HDZ-ov Vice Mihanović s 23,23 posto glasova.

“Treba biti svjestan da će drugi krug izbora u Splitu biti natjecateljski u pravom smislu riječi. Puljkova prednost je snažna osobnost i uvjerljivost, a prednost Mihanovića snažna stranačka infrastruktura, tu će biti svojevrsna bitka između osobnosti i stranke”, ocjenjuje Gjenero, ali ne želi predviđati ishod tih izbora.

Također, mišljenja je kako je Puljak najugodnije iznenađenje u liberalno-demokratskom-centrističkom političkom polju, osim Matije Posavca, koji ostaje međimurski župan, ali njegov se rezultat očekivao.

U Rijeci je Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) osvojio 30,25 posto glasova, a u drugom će se krugu boriti protiv nezavisnog Davora Štimca koji je u prvom krugu odnio 16,10 posto glasova. Gjenero navodi kako je tu situacija slična kao u Splitu – sukob između ličnosti i stranačke mašinerije.

“Filipović je kandidat bez identiteta, kojeg nosi dobar PR i jaka stranačka organizacija, a Štimac nudi nekakvu političku alternativu. Štimčev problem je to što je u prvom krugu u Rijeci bila izrazito niska izlaznost”, ističe, a nizak odaziv na izbore uvijek pogoduje onima koji čuvaju vlast.

Kao zanimljivost u Istri Gjenero navodi kako se iz ciklusa u ciklus pokazuje da je IDS na razini županije neprikosnoven, ali zato izgube poneki grad ili općinu, češće od nezavisnih lista.

“Oni će kroz koji ciklus postati dosta ranjivi, a njihova većina neće biti tako neprikosnovena ako nešto vrlo brzo i odlučno ne promjene u stranačkoj organizaciji”, poručio je.

Osijek govori o uspješnosti HDZ-a

Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, osvojio je 38,69 posto birača Osijeka, a protivkandidat u drugom krugu mu je Berislav Mlinarević (DP, Most) s osvojenih 19,63 posto glasova.

Gjenero tvrdi kako je Osijek zapravo situacija zbog koje HDZ može govoriti o uspješnosti izbora za njih.

“Po prvi puta imaju izrazito dobru ishodišnu poziciju za osvajanje gradonačelničkog mjesta u Osijeku. To im redovito do sada nije polazilo za rukom”, ističe.

Prednost  Radića u odnosu na kandidata Domovinskog pokreta nije toliko velika kao Tomaševićeva u Zagrebu, ali je gotovo jednako nenadoknadiva, pojašnjava.

Što se tiče Vukovara, Gjenero ističe kako je nezavisni Ivan Penava s osvojenih 43,80 posto glasova u odnosu na HDZ-ovog Nikolu Mažara, koji je osvojio 24,81 posto, uglavnom iscrpio svoj bazen glasova i može se naći u situaciji da, ako i pobjedi, možda ne može formirati većinu u Gradskome vijeću.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO