Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Ramazanski bajram, jedan je od dva najznačajnija islamska praznika kojim se obilježava kraj posta.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu (Anadolija)

Muslimanski vjernici u četvrtak obilježavaju Bajram, nakon svetog mjeseca ramazana.

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu upriličena je centralna bajramska svečanost, a program su izveli poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida.

Bajram-namaz je klanjan je u 6.02 sati, a namaz u Begovoj džamiji je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

“Ramazan nas je duhovno okrijepio, ulio nam novu životnu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu. Ojačani smo postom i brojnim drugim ibadetima u ramazanu, pa se uzdamo u snagu koju nam je Uzvišeni dao kroz njih. Pred nama su borbe; više ih je, nije jedna, a najvažnija od njih je ona s našim pojedinačnim i zajedničkim slabostima. Vjera nudi dijalog, raspravu oko zajedničke riječi, zajedničkog dobra. Dijalog je put do dogovora, a svađa i nepovjerenje do destrukcije i uništenja”, poručio je između ostalog reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović u hutbi tokom bajram-namaza.

Bajram-namaz uz epidemiološke mjere u Zagrebu

Uz epidemiološke mjere, u Zagrebačkoj džamiji klanjan je bajram-namaz povodom Ramazanskog bajrama, a u hutbi muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović osudio je napad na muslimane u Al-Qudsu (Jerusalem).

(Anadolija)

On je poručio kako se musliman zgraža nad bilo kojim oblikom diskriminacije ili potlačivanja te poticanja na mržnju i nasilje, prenosi Anadolija.

Bajram-namaz u beogradskoj Bajrakli džamiji

Bajram-namaz u Bajrakli džamiji predvodio je i hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Unutar molitvenog prostora Bajrakli džamije namaz je obavljen u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Veliki broj vjernika također se okupio i u haremu džamije.

Nakon klanjanja namaza vjernici su međusobno čestitali bajram.

U džamijama širom Crne Gore klanjan bajram-namaz

Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, počeo je jutros, klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom Crne Gore.

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija u Crnoj Gori.

Ovogodišnja centralna proslava bajrama organizovana je u Baru, gdje je klanjanje bajram-namaza predvodio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Bajram-namaz klanjan na Kosovu

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama, muslimanski vjernici širom Kosova danas su započeli proslavu Ramazanskog bajrama nakon ramazanskog posta.

Centralna manifestacija održana je u “Sultan Mehmet Fatih” džamiji u Prištini, gdje je hutbu povodom Ramazanskog bajrama održao predsjednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Trnava.

Turska: Ramazanski bajram-namaz u Aja Sofiji nakon 87 godina

U istanbulskoj džamiji Aja Sofiji klanjan je bajram-namaz, prvi put poslije 87 godina povodom Ramazanskog bajrama.

Od dana otvorenja Aja Sofije za molitve, 24. jula prošle godine, u njoj je jednom klanjan bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, prenosi Anadolija.

Vjernici su danas, povodom Ramazanskog bajrama, uz poštivanje mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa obavili bajram-namaz.

(EPA)

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osmanlijskog osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula prošle godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Izvor: Agencije