Pahor: Slovenija ne stoji iza bilo kakvog ‘non-papera’

Protiv smo promjene granica na Balkanu jer to nikada nije završilo mirno, rekao je slovenski predsjednik.

Krajnje je vrijeme da se Evropska unija proširi na čitav Zapadni Balkan, rekao je slovenski predsjednik (Arhiva)

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je danas da njegova zemlja ne stoji iza bilo kakvog „non-papera” i da ne podržava promjenu granica na Balkanu.

U intervjuu za prištinsku agenciju Telegrafi, datom prije posjete Kosovu, Pahor je rekao da je Slovenija protiv korekcije granica na Balkanu, jer se to u ovom regionu nikada nije završilo mirno i da njegova zemlja podržava sporazum koji bude dogovoren između Kosova i Srbije, prenijela je Beta.

On je rekao da je važno da se dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nastavi i intenzivira u konstruktivnom duhu.

“Ono što je dogovoreno mora se poštovati. Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Pažljivo to prate i drugi, naprimjer, SAD. Sve je to važno, kako se čini, da obje strane imaju međunarodnu podršku. Mi u Sloveniji ćemo poštovati ono što ćete se složiti sa Beogradom”, kazao je.

Zapadni Balkan ‘siva tačka’

On je ocijenio da je Evropska unija projekat mira i pomirenja i da je krajnje vrijeme da se proširi na čitav Zapadni Balkan, koji je trenutno siva tačka okružena državama članicama EU-a.

“Zato se radujem otvorenoj i konstruktivnoj diskusiji o tome šta svako može učiniti sam i u međusobnoj saradnji kako bi ubrzao proces proširenja i šta Evropska unija treba da uradi”, dodao je on.

Govoreći o odnosima Slovenije i Kosova, Pahor je rekao da su odnosi dobri i pozvao Kosovo da ubrza unutrašnje reforme i podrži dijalog sa Beogradom.

Slovenski predsjednik sutra dolazi u posjetu Kosovu tokom koje će se susresti sa predsjednicom Kosova i drugim funkcionerima.

Izvor: Agencije