Na Kosovo stiglo još 38.400 doza vakcina

Kosovo bi preko COVAX programa trebalo dobiti ukupno 100.800 doza vakcina protic COVID-19.

Ukupan broj vakcina koje su do sada stigle na Kosovo preko COVAX-a iznosi 62.400 (Anadolija)

Na Kosovo je stigao kontingent od 38.400 doza vakcina protiv COVID-19 iz globalnog mehanizma COVAX, pa je ukupan broj vakcina koje su stigle preko COVAX-a porastao na 62.400.

Novi kontingent u okviru COVAX alijanse na aerodromu “Adem Jashari” u Prištini primili su premijer Kosova Albin Kurti i ministar zdravstva Arben Vitia, zajedno s ambasadorima Velike Britanije, Francuske i Njemačke na Kosovu, Nicholasom Abbottom, Marie-Christine Butel i Joern Rohde, te šefom Ureda Evropske unije na Kosovu Thomasom Szuniogom, koordinatorkom Ujedinjenih naroda za razvoj na Kosovu Ulrike Richardson, direktorom misije UNICEF-a Muratom Sahinon i direktorom misije USAID-a na Kosovu Lisoma Magno.

Kurti zahvalio na pomoći u borbi protiv pandemije COVID-19 (Anadolija)

Kurti je zahvalio državama članicama grupe QUINT i drugim organizacijama na kontinuiranoj pomoći u rješavanju problema Kosova s pandemijom COVID-19, prenosi Anadolija.

Diplomatski i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu obećali su da će nastaviti pomagati Kosovu u ovim zajedničkim naporima, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Stigle i vakcine Pfizer kao donacija EU-a

S današnjim kontingentom, ukupan broj vakcina koje su stigle preko COVAX-a iznosi 62.400.

Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina AstraZeneca iz programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stigao je na Kosovo 28. marta.

Iz programa COVAX, koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 posto stanovništva, Kosovo bi trebao dobiti ukupno 100.800 doza vakcina.

U međuvremenu su stigle i vakcine kompanije Pfizer kao donacija EU-a.

Prvi kontingent Pfizer vakcina iz EU-a s oko 5.000 doza stigao je 4. maja, dok je drugi s više od 3.500 doza vakcina stigao 10. maja.

Kosovo će od EU-a dobiti ukupno 95.000 doza vakcina.

Kosovo bi preko COVAX-a trebalo da dobije ukupno 100.800 doza vakcina (Anadolija)

Vlada Kosova ostaje posvećena pružanju što većeg broja vakcina kroz što više kanala dok se ne postigne cilj imunizacije 60 posto stanovništva u roku od godinu dana.

Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravstva, vakcinacija se nastavlja u sali “1. oktobra” u Prištini, a vakcinišu se osobe starije od 65 godina.

Prioritet imaju osobe registrirane na platformi e-Kosovo iz općina prištinskog regiona, a potom će se nastaviti s ostalim općinama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada