Crna Gora: Usvojene izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu

Skupština Crne Gore usvojila je glasovima parlamentarne većine izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu.

Iz opozicije je tokom rasprave ocijenjeno da izmjenama Zakona parlamentarna većina želi da tužilaštvo stavi pod političku kontrolu, sa ciljem da se time targetiraju politički neistomišljenici, kao i da se njima usporava put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EPA - Ilustracija)

Skupština Crne Gore usvojila je u srijedu, glasovima parlamentarne većine, izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu.

Prijedlog izmjena podržali su zastupnici Demokratskog fronta (DF), koalicije “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene, prenosi Anadolija.

Glasanju nisu prisustvovali zastupnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije, albanskih partija i Liberalne partije.

Iz opozicije je tokom rasprave ocijenjeno da izmjenama Zakona parlamentarna većina želi da tužilaštvo stavi pod političku kontrolu, sa ciljem da se time targetiraju politički neistomišljenici, kao i da se njima usporava put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

DPS je na sjednici tražio da se glasanje o izmjenama Zakona odgodi i pozvao na dijalog o izboru čelnih ljudi pravosuđa, ali je taj prijedlog odbijen na sjednici Kolegijuma Skupštine.

Sistematski zakon

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na sjednici parlamenta da se radi o sistemskom zakonu koji može unaprijediti crnogorski pravni sistem, i da se došlo do rješenja koja su usaglašena sa EU praksom.

On je rekao da je mišljenje Venecijanske komisije (VK), koje je tražila Vlada, pokazalo da je napravljen napredak u odnosu na prethodna rješenja i da više ne postoji prepreka da se izmjene Zakona usvoje u parlamentu.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da u priči oko izmjena Zakona nema riječi o ucjeni, već da se radi o partnerskom odnosu unutar vlasti, ali i prema VK-u.

“Problem je što u redovima bivšeg režima ne mogu svi mirno da spavaju, i zato se napada ovaj zakon i odgađa usvajanje”, poručio je Bulatović.

Izvor: Agencije