Ambasada SAD-a i OHR o NSRS: Vezivanje za ratne zločince umjesto puta u budućnost

Iz Američke amabasade u BiH poručili da SAD ostaje čvrsto privržen BiH, OHR upozorio da je entitet RS propustio historijsku šansu da prošlost ostavi iza sebe.

Iz Ambasade SDA-a u BiH kažu kako retrogradne rasprave nastale sredinom 1990-ih BiH neće donijeti obećavajuću budućnost ni za jednom građaninu BiH (Fena)
Iz Ambasade SDA-a u BiH kažu kako retrogradne rasprave nastale sredinom 1990-ih BiH neće donijeti obećavajuću budućnost ni za jednom građaninu BiH (Fena)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osudila je jučerašnje odluke Narodne Skupštine Republike Srpske o odbacivanju zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima, kao i najave pregovora sa drugim subjektima o budućnosti BiH.

Iz Ambasade SDA-a u BiH kažu kako retrogradne rasprave nastale sredinom 1990-ih BiH neće donijeti obećavajuću budućnost ni za jednom građaninu BiH.

“Ono što bi bila pozitivna promjena za konstitutivne narode u BiH i sve građane je usredotočenost na osnovne ekonomske reforme, promjene kako bi izbori postali manje diskriminirajući te transparentniji i konkretniji koraci za poboljšanje integriteta pravosuđa kao i borba protiv endemske korupcije koja koči ovu zemlju. Akcije ili prijetnje raspadom BiH protudejtonske su i imaju potencijalne posljedice”, kažu oni.

Dodaju i kako je svaki napor čiji je cilj ili prijetnja raspad BiH neprihvatljiv i nespojiv s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH te da niti jedan od njih niti jednom entitetu ne nudi pravo na otcjepljenje.

“Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnošću koja je najbolje garantovana kao dio euro-atlantske zajednice”, kazali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Propuštena historijska šansa

Visoki predstavnik izražava duboko i iskreno žaljenje što su poslanici u NSRS na sjednici održanoj u utorak, 11. maja, propustili historijsku šansu da prošlost ostave iza sebe i da buduće generacije povedu u bolju i sigurniju budućnost, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Kako se dodaje, u NSRS su odlučili da potvrde poveznicu najvišeg zakonodavnog tijela u RS sa osuđenim ratnim zločincima.”Izabrali su da ne prekinu vezu sa prošlošću zamrljanom djelima koja su počinili nosioci tih odlikovanja. Suočavanje sa prošlošću je od fundamentalnog značaja za postkonfliktna društva. Zdravo društvo nije moguće graditi na lošim, lažnim temeljima, na glorifikaciji pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca”, kažu oni.

Dodaju kako nažalost, jučerašnjim usvajanjem zaključaka, kojima se odbacuje zahtjev visokog predstavnika o poništenju dodijeljenih odlikovanja pravomoćno osuđenim ratnim zločincima veliki je korak vladajuće skupštinske većine u pogrešnom smjeru.

“Veličanjem ratnih zločina krše se univerzalni civilizacijski standardi te blokira put u evropsku porodicu. Sa žaljenjem moramo konstatirati da je skupštinska većina u jučerašnjim zaključcima dajući eksplicitnu podršku odluci Organizacionog odbora koji je dodijelio odlikovanja osuđenim ratnim zločincima izabrala put blokade evropskih integracija”, navode iz OHR-a.

Narodna skupština RS-a odbacila je jučer zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o oduzimanju povelja koje su dodjeljene ratnim zločincima.

Odluka se odnosi na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku NSRS i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim osobama, a prvenstveno se odnosi na ratne zločince.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO