Raspisana potjernica za Zoranom Mamićem, Zdravko Mamić na ispitivanju

Nalog za potjernicu za odbjeglog trenera Dinama izdao je zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju.

Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u BiH, trebali bi uskoro biti objavljeni i na Evropskom nalogu za hapšenje (Reuters)

Hrvatska policija raspisala je potjernicu za odbjeglim bivšim trenerom Nogometnog kluba Dinamo Zoranom Mamićem, nakon što se u ponedjeljak do ponoći nije javio na izdržavanje zatvorske kazne, dok istovremeno njegovog brata Zdravka Mamića tužitelji u Livnu ispituju o optužbama koje je prijavio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Policija je na potjernici, uz lične podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za potjernicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju.

Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u Bosni i Hercegovini, trebali bi uskoro biti objavljeni i na Evropskom nalogu za hapšenje, kojeg raspisuje Županijski sud u Zagrebu, prenosi Hina.

Zastara za Zorana Mamića nakon 15 godina

”Nadležna tijela Bosne i Hercegovine trebaju postupati po tjeralici, odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u Bosni i Hercegovini zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko Bosna i Hercegovina odbije izručenje, [Zoran] Mamić će ostati na slobodi u Bosni i Hercegovini do njegovog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici, onda po Europskom uhidbenom nalogu”, pojasnio je ranije glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da Zoran Mamić, u slučauj da ne dođe do njegovog hapšenja, ne može napustiti prostor Bosne i Hercegovine do zastare izvršenja kazne zatvora.

Zastara izvršenja za kaznu na koju je osuđen Zoran Mamić nastupa nakon 15 godina, što znači da bi bivši trener zagrebačkog Dinama morati ostati u Bosni i Hercegovini do marta 2036. godine.

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar, koji se u ponedjeljak do ponoći prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

U Osijeku dvojica sudija udaljena sa dužnosti

Bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu određeno da se u zatvor u Remetincu mora javiti 26. maja.

Vrbanović na ovu odluku ima pravo žalbe, a u roku od tri dana može podnijeti molbu za odgodu izdržavanja zatvorske kazne.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i po godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudija udaljena sa dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Ispitivanje Zdravka Mamića u Livnu

Zdravka Mamića u srijedu u Županijskom tužilaštvu u Livnu ispituju o optužbama, izneđu ostalog i na račun sudija koje je u oktobru dostavio USKOK-u na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu.

Ispitivanje se provodi putem takozvane međunarodne pravne pomoći, što znači da sve, prema unaprijed poslanim pitanjima hrvatskog Uskoka, vodi tužitelj iz Bosne i Hercegovine.

Zdravko Mamić je u Kantonalno tužiteljstvo u Livnu, u pratnji svojih advokata Veljka Miljevića i Zdravka Rajića, došao oko 11:00 sati, a novinarima tada nije davao izjave.

Izvor: Agencije