BiH dobila nove količine vakcina, širenje zaraze pod kontrolom

U Sarajevu je u ponedjeljak ponovo aktiviran punkt za masovnu vakcinaciju u Olimpijskoj dvorani Zetra.

U prvom krugu vakcinacije Kantonu Sarajevo je bilo na raspolaganju 12.800 doza vakcina (EPA)

Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je isporučena nova pošiljka s nešto više od 43.000 doza vackina protiv korona virusa, čime bi, nakon višednevnog zastoja, trebala biti nastavljena vakcinacija stanovništva, koja u toj zemlji značajno kasni.

Bosna i Hercegovina je dobila vakcine koje proizvode Pfizer i BioNTech, a tri četvrtine isporučene količine dio je kontigenta naručenog posredstvom mehanizma COVAX, dok je ostatak interventna pomoć Evropske unije, prenosi Hina.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine najavilo je kako bi do kraja sedmice trebalo biti isporučeno nešto više od 100.000 doza vakcina koje proizvode Pfizer i AstraZeneca.

Prošle je godine Bosna i Hercegovina naručila i platila 1,23 miliona doza vakcina zapadnih proizvođača, no do sada je od toga dobila jedva 100.000 doza, pa je Evropska unija kroz svoj mehanizam pomoći za tu zemlju izdvojila nešto više od 200.000 doza vakcina iz kontigenta većeg od 600.000 doza namijenjenog cijelom Zapadnom Balkanu.

Entiteti pokušavaju nabaviti vakcine

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine i dalje čeka isporuku vakcina zapadnih proizvođača, dok se bh. entitet Republika Srpska okrenuo proizvođačima iz Rusije i Kine, no ni od njih do sada nije uspjela nabaviti količine koje bi bile dovoljne za masovniju imunizaciju.

U Sarajevu je u ponedjeljak ponovo aktiviran punkt za masovnu vakcinaciju u Olimpijskoj dvorani Zetra – “Juan Antonio Samaran”.

Tamo je pretprošle sedmice vakcinisano nešto više od 10.000 stanovnika Kantona Sarajevo starijih od 75 godina, no vakcinacija je morala biti zaustavljena kada su potrošene donirane doze koje su tada bile na raspolaganju.

Sada je nastavljena vakcinacija starijih te osoba s hroničnim bolestima.

U Sarajevu je u ponedjeljak ponovo aktiviran punkt za masovnu vakcinaciju u olimpijskoj dvorani Zetra (Armin Durgut / PIXSELL)

Unatoč nedostatku vakcina, epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je stabilna, jer se već tri sedmice dnevni broj novozaraženih smanjuje i nije bio veći od 500.

Manji je i broj smrtnih slučajeva.

Od izbijanja epidemije, u martu prošle godine, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno nešto više od 210.000 slučajeva zaraze, a umrlo je više od 8.700 osoba kod kojih je dijagnosticiran COVID -19.

Prema podacima koja prikuplja i sistematizira američki medicinski Univerzitet “John Hopkins”, sa 266,28 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom na 100.000 stanovnika, Bosna i Hercegovina je sada treća država na svijetu s najvećom stopom smrtnosti.

Najlošije stoji Mađarska, koja broji 291,75 smrtnih slučajeva, a slijedi je Češka sa 277,86 slučajeva.

Izvor: Agencije