Formiran predmet o okupljanju ruskih dobrovoljaca u Višegradu

Žene-žrtve rata traže zaustavljanje i zabranu najavljenog okupljanja, veličanje ratnih zločina koji vrijeđaju preživjele žrtve, članove porodica, prognanike i povratnike.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu u martu 2019. godine, čije postupke Tužilaštvo BiH također istražuje (Armin Durgut / PIXSELL)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, najavljeno za 12. april, prema prijavi Udruženja Žene-žrtve rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u petak.

U prijavi Udruženja Žena – žrtva rata, u čiji uvid je imala Balkanska istraživačka mreža (NIRN) Bosne i Hercegovine, specijalizirana za praćenje rada pravosuđa u ovoj zemlji zatražena je intervencija Tužilaštva te predloženo hitno zaustavljanje i zabrana najavljenog okupljanja, veličanje ratnih zločina koji vrijeđaju preživjele žrtve, članove porodica, prognanike i povratnike.

Na stranici Opštine Višegrad najavljeno je da će u ponedjeljak, 12. aprila, biti obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja bh. entiteta Republika Srpska, u “znak sjećanja na ruske borce stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih”.

Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

“'Dan ruskih dobrovoljaca’ obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno”, navodi se na stranici Opštine Višegrad.

U prijavi koju je Udruženje Žena – žrtva rata podnijelo Tužilaštvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine, a posebno Višegrada, te o planiranom početku suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

BIRN je ranije objavio da bivši ruski dobrovoljci koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, premda je odlazak na strana ratišta zabranjeno i kažnjivo za državljane Bosne i Hercegovine, prema domaćem zakonodavstvu.

Izvor: Agencije