Matić: Novinari u Hrvatskoj izloženi pritisku moćnika

Zastupnik u Evropskom parlamentu kaže kako treba hitno pronaći adekvatne mjere zaštite novinara i medija.

Nekoliko članica Evropske unije danas ima problematičan odnos s novinarima i medijima (Boris Scitar/PIXSELL)

Zastupnik u Evropskom parlamentu Predrag Fred Matić (Socijaldemokratska partija Hrvatske) u četvrtak je ocijenio kako su novinari i medijski djelatnici u Hrvatskoj pod velikim pritiskom te da treba hitno pronaći adekvatne mjere njihove zaštite.

“Novinari i medijski djelatnici u Hrvatskoj izloženi su nevjerojatnom pritisku moćnika. Zato zahvaljujem svima koji imaju hrabrosti i dalje biti na braniku pravde i otkrivanju malverzacija, muljaža, sve što se radi u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, pa i sve što se u Hrvatskoj radi od 1990-ih naovamo”, rekao je on na radnom sastanku s izabranim hrvatskim novinarima, koji je organizirao kao izvjestitelj grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) EP-a, prenosi Hina.

Problemi u medijskom pluralizmu

Kazao je kako je taj “mali skup s hrvatskim novinarima” u Zagrebu organizirao kako bi ga informirali o problemima u medijskom pluralizmu, slučajevima seksualnog uznemiravanja novinarki, a naročito pritiscima koje doživljavaju novinari i medijski djelatnici.

“O tome će sigurno EP biti upoznat. Iz Brisela to sve izgleda puno drugačije, ali iz Hrvatske to izgleda jako loše”, rekao je Matić.

Ocijenio je žalosnim da su najgori odnosi prema novinarima iz onih zemalja Evropske unije koje su više ili manje 70 godina bile “pod nekakvom čizmom”.

Dodao je kako nekoliko članica EU-a danas ima problematičan odnos s novinarima i medijima.

“Hrvatska, na svu sreću, nije u prvom ešalonu takvih zemalja, ali zna se da se to odnosi na Poljsku, Mađarsku, a sada evo i Sloveniju”, kazao je Matić.

Izvor: Agencije