Benjamina Karić jednoglasno izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić za novu gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je uporedo diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta (Fena)
Karić je uporedo diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta (Fena)

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić iz Socijaldemokratske partije (SDP) za novu gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je predložilo 15 vijećnika iz tri stranke koje čine većinu u Gradskoj vijeću, nakon što je Bogić Bogićević povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika. Karić je u Gradskom vijeću izabrana jednoglasno s 26 glasova “za”.

“Svi zajedno trebamo podržati savremene i pozitivne tendencije u razvoju grada prilikom čega ćemo se voditi interesom građana, a ja kao gradonačelnica ću dati svoj puni doprinos. Želim da budemo jedan veliki tim koji radi isključivo u interesu Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, rekla je nakon što je izabrana.

Benjamina Karić (rođena Londrc) je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica svoje partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Povlačenje Bogićevića

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bilo veliki šok i još veće razočarenje, napisali su iz SDP-a u predstavljanju Karić kao kandidatkinje za gradonačelnicu.

“Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali, jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni. Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti”, kazali su iz SDP-a.

Benjamina Karić naslijedit će Abdulaha Skaku (SDA) i postati 39. osoba načelu Sarajeva i tek druga žena.

Za njene zamjenike izabrani su Haris Bašić (Narod i pravda) iz reda bošnjačkog, te Anja Margetić (Naša stranka) iz reda hrvatskog naroda.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO