Počela masovna vakcinacija u Zagrebu

Plan je da se prvog dana vakciniše 1.500 ljudi, što je više od planiranog.

Više građana je pozvano zbog lošeg iskustva na jučerašnjoj generalnoj probi (Željko Lukunić / Pixsell)

Povodom Svjetskog dana zdravlja, na Zagrebačkom velesajmu počela je treća faza cijepljenja građana cjepivom protiv COVID-19.

Nakon testnog početka cijepljenja građana jučer, pri čemu je trebalo biti cijepljeno 500 građana, danas je u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma počelo masovnije cijepljenje stanovnika glavnog grada Hrvatske.

S obzirom na loš odziv građana na testno cijepljenje jučer, cijepilo ih se preko 60 od 500 pozvanih, Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Dr. Andrija Štampar uputio je danas ukupno 5.000 poziva, a očekuje se kako će se odazvati oko 1.500 građana.

NZJZ Dr. Andrija Štampar ima pripremljenih 30.000 doza cjepiva, a očekuje se kako će broj procijepljenih po danu rasti, od 3.000 koliko ih se dnevno očekuje do kraja ovog tjedna, pa do maksimalnih 5.000 od ponedjeljka, koliko je moguće procijepiti u jednom danu s obzirom na prostor i osoblje.

Cijepljenje i u ostalim županijama

U pozivu koji se upućuje građanima, navedeno je točno vrijeme prijema, tako da se pred ulazom u 6. paviljon stvaraju tek manje gužve, javlja Anadolija.

Nakon mjerenja temperature i dezinfekcije ruku na ulazu, građani na prijemnim šalterima bivaju poslani do improviziranih ambulanti ograđenih paravanima kako bi primili cjepivo.

Osim u Zagrebu, masovno cijepljenje bit će pokrenuto i u ostalim hrvatskim županijama, s obzirom da je Ministarstvo zdravstva najavilo kako će u Hrvatsku u ovom tjednu doći nešto manje od 100.000 doza, a do kraja četvrtog mjeseca oko 490.000 doza cjepiva.

Treća faza cijepljenja podrazumijeva početak cijepljenja opće populacije, odnosno građana ispod 65 godina, no još uvijek nije u potpunosti završeno cijepljenja osoba koje spadaju u drugu fazu cijepljenja.

Izvor: Agencije