Amnesty o Hrvatskoj: I dalje traje nasilje prema migrantima

U izvještaju se kaže da je zabilježeno više od 15 hiljada slučajeva vraćanja migranata s granice, često uz zlostavljanje.

Organizacija izdvaja slučaj kad je šesnaest migranata navodno pretukla policija dok su bili privezani za drvo (Reuters)

Amnesty International u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava za 2020. piše da Hrvatska i dalje nasilno postupa prema ilegalnim migrantima i prigovara na ograničenom pristupu pobačaju, ali hvali određena poboljšanja po pitanju rodno uslovljenog nasilja i odluku Ustavnog suda da se istospolnom paru dopusti posvojenje djeteta.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International (AI), sa sjedištem u Velikoj Britaniji, svake godine objavljuje izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, ali i u pojedinačnim državama.

Za Hrvatsku piše kako su humanitarne organizacije zabilježile više od 15 hiljada slučajeva vraćanja migranata s granice, što je često popraćeno nasiljem i zlostavljanjem. Organizacija izdvaja slučaj kad je šesnaest migranata navodno pretukla policija dok su bili privezani za drvo, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova redovito demantira navode o zlostavljanju migranata.

Amnesty piše kako je u januaru prošle godine pravnim amandmanima definicija silovanja u krivičnom zakonu u Hrvatskoj usklađena s međunarodnim standardima, te su se povećale kazne za rodno uslovljeno nasilje.

Time se broj prijavljenih silovanja udvostručio jer se značajno proširila definicija tog krivičnog djela.

No, upozorava AI, pravni procesi u tim slučajevima čekaju se između tri do pet godina.

Prijetnje i zastrašivanje novinara

Zbog redefinicije je narastao i broj prijava za porodično nasilje i njihovo kažnjavanje, ali u većini slučajeva ono se tretira kao prekršaj i slabo kažnjava, piše međunarodna organizacija.

U izvještaju, kojim je obrađeno 149 država stoji i da u Hrvatskoj i dalje postoje značajne prepreke u pristupu seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama i informacijama.

Rašireno je odbijanje liječnika i klinika da izvode pobačaje zbog priziva savjesti, a njihova visoka cijena i loša regionalna pokrivenost ograničava pristup siromašnijima.

Amnesty upozorava kako još uvijek nije donesen novi zakon o pobačaju.

Amnesty piše i o presudi od januaru 2020. kad je Ustavni sud odlučio da istospolni par ima pravo udomljavati djecu po istim kriterijima kao i drugi parovi.

Izvještaj o Hrvatskoj bavi se i diskriminacijom romske populacije u Hrvatskoj u područjima poput obrazovanja, zdravstva, stanovanja i zaposlenja.

Naglašava se kako su novinari koji u Hrvatskoj istražuju korupciju i organizirani kriminal i dalje suočeni s prijetnjama i zastrašivanjima.

AI prenosi podatak Hrvatskog novinarskog društva da je u 2020. protiv novinara zbog „povrede časti i ugleda“ podignuto više od 900 tužbi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO