Amnesty o Hrvatskoj: I dalje traje nasilje prema migrantima

U izvještaju se kaže da je zabilježeno više od 15 hiljada slučajeva vraćanja migranata s granice, često uz zlostavljanje.

Organizacija izdvaja slučaj kad je šesnaest migranata navodno pretukla policija dok su bili privezani za drvo (Reuters)
Organizacija izdvaja slučaj kad je šesnaest migranata navodno pretukla policija dok su bili privezani za drvo (Reuters)

Amnesty International u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava za 2020. piše da Hrvatska i dalje nasilno postupa prema ilegalnim migrantima i prigovara na ograničenom pristupu pobačaju, ali hvali određena poboljšanja po pitanju rodno uslovljenog nasilja i odluku Ustavnog suda da se istospolnom paru dopusti posvojenje djeteta.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International (AI), sa sjedištem u Velikoj Britaniji, svake godine objavljuje izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, ali i u pojedinačnim državama.

Za Hrvatsku piše kako su humanitarne organizacije zabilježile više od 15 hiljada slučajeva vraćanja migranata s granice, što je često popraćeno nasiljem i zlostavljanjem. Organizacija izdvaja slučaj kad je šesnaest migranata navodno pretukla policija dok su bili privezani za drvo, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova redovito demantira navode o zlostavljanju migranata.

Amnesty piše kako je u januaru prošle godine pravnim amandmanima definicija silovanja u krivičnom zakonu u Hrvatskoj usklađena s međunarodnim standardima, te su se povećale kazne za rodno uslovljeno nasilje.

Time se broj prijavljenih silovanja udvostručio jer se značajno proširila definicija tog krivičnog djela.

No, upozorava AI, pravni procesi u tim slučajevima čekaju se između tri do pet godina.

Prijetnje i zastrašivanje novinara

Zbog redefinicije je narastao i broj prijava za porodično nasilje i njihovo kažnjavanje, ali u većini slučajeva ono se tretira kao prekršaj i slabo kažnjava, piše međunarodna organizacija.

U izvještaju, kojim je obrađeno 149 država stoji i da u Hrvatskoj i dalje postoje značajne prepreke u pristupu seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama i informacijama.

Rašireno je odbijanje liječnika i klinika da izvode pobačaje zbog priziva savjesti, a njihova visoka cijena i loša regionalna pokrivenost ograničava pristup siromašnijima.

Amnesty upozorava kako još uvijek nije donesen novi zakon o pobačaju.

Amnesty piše i o presudi od januaru 2020. kad je Ustavni sud odlučio da istospolni par ima pravo udomljavati djecu po istim kriterijima kao i drugi parovi.

Izvještaj o Hrvatskoj bavi se i diskriminacijom romske populacije u Hrvatskoj u područjima poput obrazovanja, zdravstva, stanovanja i zaposlenja.

Naglašava se kako su novinari koji u Hrvatskoj istražuju korupciju i organizirani kriminal i dalje suočeni s prijetnjama i zastrašivanjima.

AI prenosi podatak Hrvatskog novinarskog društva da je u 2020. protiv novinara zbog „povrede časti i ugleda“ podignuto više od 900 tužbi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO