Al Jazeera Kodex – Zona smrti

Treća epizodu emisije, koja je na programu u srijedu u 21:00 sat, bavi se podacima o smrtnosti ljekara i građana Srbije.

Za godinu epidemije, od korona virusa u Srbiji preminulo je više od sto ljekara (EPA)
Za godinu epidemije, od korona virusa u Srbiji preminulo je više od sto ljekara (EPA)

Godinu dana od početka pandemije korona virusa, Srbija ima više od sto preminulih ljekara, i sumnje da je broj preminulih građana višestruko veći nego što se zvanično objavljuje.

Sindikat ljekara i farmaceuta Srbije u Al Jazeerinoj emisiji iznosi dokaze da se objavljeni podaci o broju smrtnih slučajeva od korona virusa u Kraljevu ne podudaraju s dokumentima iz kraljevačke bolnice.

Sumnje da se isto dešava na nivou cijele zemlje iznijela je Balkanska istraživačka mreža, a za Al Jazeeru potvrđuju fizičari – vjerovatnoća da su podaci o smrtnosti od korona virusa u Srbiji onakvi kakvi se objavljuju su, kažu, jedan naprema 3,5 milijarde.

Nova istraživanja pokazuju da se korona virus širio brže i znatno ranije nego što je to prvobitno smatrano.

Potresne ispovijesti članova porodica

Al Jazeera predstavlja naučni rad ekipe ljekara s Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, koji su na osnovu dodatne analize jednog slučaja smrti od upale pluća, ustanovili da je uzrok te upale bio upravo korona virus. Smrt 56-godišnjeg muškarca iz okolice Beograda desila se mjesec dana prije nego što je prvi slučaj korona virusa u Srbiji zvanično registrovan. Riječ je o prvoj smrti od korona virusa u Evropi, koja je ustanovljena na osnovu postmortalnih analiza.

Za godinu epidemije, od korona virusa u Srbiji preminulo je više od sto ljekara. Al Jazeera donosi svjedočenja onih koji su u najkritičnijim momentima zbrinjavali pacijente u crvenim zonama COVID-bolnica, ali i potresne ispovijesti članova porodica i prijatelja ljekara koji su dali svoj, spašavajući tuđe živote.

Autor treće epizode emisije Al Jazeera Kodex – Zona smrti je Jelena Glušac, snimatelj Marija Vukelić, a montažer Balša Bošković.

Ovu emisiju pogledajte u programu i na društvenim mrežama Al Jazeere Balkans u srijedu, 7. aprila, u 21:00.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO