Protesti u Crnoj Gori, okupljeni podržavaju Leposavića i negiraju genocid

Crnogorska vlada našla se na ‘stubu srama’ nakon što je  ministar pravde Vladimir Leposavić relativizirao genocid u Srebrenici.

Okupljeni su nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici; skandirali su i 'Kosovo je srce Srbije' (Anadolija)
Okupljeni su nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici; skandirali su i 'Kosovo je srce Srbije' (Anadolija)

Oko stotinu građana okupilo se u ponedjeljak u blizini Vlade Crne Gore u Podgorici kako bi izrazili protest nakon odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, nakon što je relativizirao genocid u Srebrenici u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Građani su se u znak podrške ministru okupili u Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, javile su podgoričke Vijesti.

Okupljeni su nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici. Skandirali su i “Kosovo je srce Srbije”.

Zbog protesta je bila blokirana ulica Stanka Dragojevića u centru crnogorske prijestolnice, dok su jedno vrijeme bili blokirani i magistralni putevi Podgorica – Kolašin, kao i put Berane – Bijelo Polje, javila je novinska agencija Anadolija.

(Anadolija)

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera saveza Demokratski front (DF) Andrija Mandić rekao je ranije da neće podržati razrješenje ministra Leposavića.

“DF je podržao vladu 4. decembra. Ta vlada je imala našu podršku. DF će slijediti volju glasača. Mislimo da nije dobro da se raspravlja između ministra Leposavića i premijera”, istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini nakon sastanka lidera parlamentarne većine, objavio je Tanjug.

“Smijenjen je totalitarni režim. Crnu Goru je zadesila politička kriza, toga ima i u vladi. Mi, partije parlamentarne većine smo odlučili da to riješimo. Imat ćemo vrlo brzo novi sastanak na kojem ćemo imati konkretne prijedloge. Danas je bila dobra atmosfera, jedna saradnja koja obećava da će se pretočiti u konkretne prijedloge. Raspravljali smo o temama demontiranja režima”, istakao je Mandić, ne navodeći više detalja.

(Anadolija)

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF-a Milan Knežević također je rekao da je protiv smjene Leposavića, optužujući da protiv crnogorskle vlade radi najviše premijer Zdravko Krivokapić.

“On je doveo vladu u krizu. Meni je veoma simptomatično da se sve dešava pod aktivnostima patriotskih snaga. Bolje je da je Krivokapić smijenio one ministre koji su glasali za DPS”, rekao je Knežević.

Pojašnjenje zatražile ambasade i Brisel

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić saopćio je u ponedjeljak da je pokrenuo proceduru opoziva ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegove sporne izjave o Srebrenici, koja je naišla na osude u cijeloj zemlji i regiji.

Leposavić je prije dvije sedmice u crnogorskom parlamentu rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, ustvrdivši tada da je Sud za ratne zločine u Haagu izgubio legitimitet.

Krivokapić je u vanrednom obraćanju rekao da je Leposavić prethodno odbio podnijeti ostavku koja je od njega zatražena.

“Nakon sporne izjave poslao sam mu poruku da se treba sam ‘vaditi’ za ono što je sam zakuhao. Smatrao sam da će njegova izjava … amortizirati ono što je rečeno, ali je ona ostala na istom tragu”, naveo je Krivokpić.

„To sam uradio u petak. To sam uradio i danas, želeći zaštititi prvo integritet ove vlade. Pošto je ministar Leposavić ostao na svom stavu, donio sam tešku odluku da krenem u prijedlog za razrješenje člana Vlade. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, naveo je Krivokapić.

On je ustvrdio da nije bilo pritisaka stranih ambasada na njega.

Leposavić ustvrdio da je Hag izgubio legitimitet

Crnogorska vlada našla se na „stubu srama“ nakon što je  ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić odgovarajući na pitanje opozicije u parlamentu Crne Gore priznaje li genocid u Srebrenici, rekao da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može vjerovati sucima Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu, koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvjestitelja Vijeća Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu.

Pojašnjenje tog stava od crnogorske vlade zatražila je većina ambasada u Podgorici, te Evropska komisija, a osuda je stigla od nevladinih organizacija iz  Crne Gore i regije.

U Crnoj Gori jutros je pokrenuta pokrenuta građanska peticija za smjenu ministra Vladimira Leposavića koju je za prva tri sata potpisalo skoro pet hiljada stanovnika te zemlje, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO