AFP: Srbija poziva strance na vakcinu, dok je njeni građani odbijaju

Podaci vlade u Beogradu pokazuju da se za vakcinaciju prijavilo nešto manje od četvrtine stanovnika; nakon što je Srbija vakcinisala sve one koji su požurili to učiniti, brzina vakcinacije se usporila. 

Srbija ima velike količine vakcine, pa ih je prošle sedmice ponudila stranim državljanima, uključujući migrante (Reuters)

Dok se većina država bori s tim kako da osiguraju dovoljnu količinu vakcina protiv korona virusa, Srbija vodi drugu bitku – kako uvjeriti svoje građane da se vakcinišu.

Srbija ima toliko vakcina da ih nudi bilo kome ko stigne iz inozemstva, pokrenuvši “turizam vakcinacije“, piše agencija France Presse, prenosi Hina.

To je rezultat diplomatskih inicijativa Beograda na zapadu i na istoku kojima je osigurano gotovo 15 miliona doza vakcine za nešto manje od sedam miliona stanovnika.

Srbija na raspolaganju ima vakcine Pfizera, AstraZenece, Sputnjika V i Sinopharma, pa je jedan od siromašnijih dijelova Evrope ubrzo postao predvodnik vakcinacije na kontinentu.

Ali podaci vlade u Beogradu pokazuju da se za vakcinaciju prijavilo nešto manje od četvrtine stanovnika, prenosi francuska agencija. Nakon što je Srbija vakcinisala sve one koji su požurili to učiniti, brzina vakcinacije se usporila.

U posljednje dvije sedmice marta, broj vakcinisanih na dnevnoj bazi pao je na oko 12.000 dnevno, gotovo upola manje nego u februaru.

Srbija ima velike količine vakcine, pa ih je prošli sedmice ponudila stranim državljanima, uključujući migrante.

Vlasti su pozvale i državljane Srbije koji još nisu primili vakcinu da se pojave na mjestu vakcinacije, bez prethodne prijave.

“Kao Boga vas molim, javite se da dobijete vakcinu“, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, dodavši kako vakcina ima i kako će ga biti još.

Ljekari u Srbiji strahuju da je broj vakcinacija prošao svoj vrhunac.

“Jasno je da nema dovoljno onih koji žele primiti vakcinu“, rekao je za France Presse predsjednik tamošnjeg udruženja ljekara Rade Panić.

Utjecaj antivaksera

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon smatra kako je manjak interesa za vakcinaciju “isključivo posljedica“ dezinformacija koje se šire po internetu.

“Desetljećima radim ovaj posao i svjedočio sam njihovoj moći uvjeravanja“, rekao je Kon, dodavši kako “jedan do dva posto“ protivnika vakcinacije može lako utjecati na 50 posto “neodlučnih“.

Brojni stanovnici koji se dvoje oko vakcinacije inače se ne smatraju protivnicima vakcijacije. “U ovim ludim vremenima imam ozbiljnih dvojbi. Većinom zbog izostanka informacija iz relevantnih institucija“, rekao je 32-godišnji Ivan, vlasnik restorana.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je zabranu sadržaja koji potkopava kampanju vakcinacije na društvenim mrežama, a policija se počela baviti protivnicima vakcinacije, pritvorivši njih pet prošle sedmice zbog “stvaranja panike“.

Francuska agencija piše kako je Srbija već dugo država u kojoj bujaju dezinformacije, proširene niskim povjerenjem u vlasti i druge institucije kojima vladaju korupcija i netransparentnost.

Istraživanje koje je u oktobru provela organizacija BiEPAG pokazalo je da se više od polovice ispitanika u regiji ne misli vakcinisati.

“Oni nemaju povjerenja u način na koji država komunicira o vakcinama“, rekao je BiEPAG-ov istraživač i stručnjak za Balkan Florian Bieber.

Sumnje potiču i ljekari koji na društvenim mrežama imaju nekoliko stotina hiljada pratilaca, a redovni su gosti nacionalnih televizija.

“Kroz prošlu se godinu širilo opšte nepovjerenje u nauku, ne nužno od državnog vodstva, ali u bliskim im medijima“, dodao je Bieber.

Hiljade Srba u martu su u Beogradu prisustvovali protestu protiv restriktivnih mjera na kojem su zaplesali i kolo.

Strah od novih varijanti

Virolozi upozoravaju da je spora vakcinacija u kombinaciji sa sve bržim širenjem virusa najopasnija kombinacija za nastajanje novih varijanti, uključujući one koje bi mogle postati otporne na vakcinu.

“Moramo biti svjesni da proces vakcinacije treba biti brži od virusa“, rekla je za RTS virologinja Ana Banko.

Vučić se dosad nije vakcinisao, iako u javnosti stalno poziva građane da to učine. Predsjednik tvrdi da će se u samo sedmicu dana nakon njega vakcinisati još pola miliona stanovnika. Ljekari ne dijele njegov optimizam.

“Scenarij s iznenadnim, masovnim interesom za vakcinaciju nije izgledan“, rekao je Panić.

Doktori se slažu da će se “ljudi koji idoliziraju Vučića“ odlučiti na vakcinaciju nakon njega, ali zasad vjeruju i kako je 65 do 80 posto vakcinisanih daleki cilj.

Izvor: Agencije