Katolici danas slave Uskrs

Vjernici obilježavaju centralni događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od sredine drugog jednom godišnje (EPA)

Danas je Uskrs, najveći kršćanski praznik, kojim se slavi centralni događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

Za vrijeme uskršnjeg bdijenja u bazilici Svetog Petra u Rimu, papa Franjo poručio je vjernicima da je “uvijek moguće početi ispočetka, jer uvijek postoji novi život”, prenosi agencija Ansa njegove riječi, koje su upućene ne samo vjernicima nego i svima koji prolaze teške dane u drugoj godini pandemije COVID-19.

“U ovim mračnim mjesecima pandemije osjećamo se blizu Gospoda koji je uskrsnuo, i koji nas poziva da ne izgubimo nadu”, poručio je, prenio je Tanjug.

Papa poziva i upućuje ne samo na novi početak, već i da se “otvaraju novi putevi tamo gde se čini da ih nema, i da se ide, ako treba, i protiv plime i već viđenog”.

Uskršnje bdjenje održano je uz strogo poštovanje mjera, i počelo je, zbog policijskog sata ranije nego obično, a prisustvovao je veoma mali broj vernika, koji su prije službe prošli sve mjere kontrole.

Uskršnje bdjenje u Rimu održano je uz strogo poštovanje mjera (EPA)

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od sredine drugog jednom godišnje.

Praznik Uskrsa slavi se u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnog punog mjeseca (uštapa).

Priprema za Uskrs 40-dnevni post

Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, onda Uskrs može biti samo unutar tog vremena.

Još su najranije kršćanske zajednice, po uzoru na pashalno bogoslužje, provodile uskrsnu noć u bdijenju, čitanju Biblijskih tekstova i molitvama u očekivanju ponovnoga dolaska Gospodnjega, prenosi Hina.

Od trećeg stoljeća zaživjela je praksa krštenja katekumena u uskrsnoj noći, a od četvrtog Uskrs se slavi tri dana – počinje s večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikog petka i Velike subote, a završava uskrsnim vesperama – vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa.

Priprema za Uskrs je 40-dnevni post, koji počinje na Pepelnicu, kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokoru.

Uskrsna je nedjelja jednako tako početak uskrsnoga ciklusa Pentekoste, koji se zaključuje svetkovinom Duhova.

U katoličkoj liturgiji uskrsno bdijenje obuhvata blagoslov ognja, paljenje svijeće na “ognju bdijenja” i ophod kroz crkvu, nastavlja se podužim bogoslužjem riječi – pet starozavjetnih i dva novozavjetna čitanja, potom obnovom krsnih obećanja i, naposljetku, euharistijom.

Izvor: Agencije