Vjosa Osmani, američki doktorant na čelu Kosova

Dužnost v.d. predsjednice preuzela je 5. novembra 2020, kao tadašnja predsjednica Skupštine, u skladu s Ustavom Kosova, nakon što je Hashim Thaci podnio ostavku na tu funkciju.

Vjosa Osmani je 2009. postala šeficu kabineta tadašnjeg predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua (EPA)

Novoizabrana predsjednica Kosova Vjosa Osmani (39) politikom se počela baviti još u tinejdžerskim godinama kao aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova.

Prva značajnija pozicija uslijedila je 2009. godine, kada je izabrana za šeficu kabineta tadašnjeg predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua, prenosi Tanjug.

Dužnost v.d. predsjednice preuzela je 5. novembra 2020. godine, kao tadašnja predsjednica Skupštine Kosova, u skladu s Ustavom Kosova, nakon što je Hashim Thaci podnio neopozivu ostavku na predsjedničku funkciju.

Thaci je podnio ostavku nakon što je Specijalni sud sa sjedištem u Hagu protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu.

‘Čitav svijet je vidio zločine koje je počinila Srbija’

Upravo u tom periodu Vjosa Osmani napušta Demokratski savez Kosova i pridružuje se Pokretu Samoopredjeljenje sadašnjeg novoizabranog premijera Albina Kurtija.

Nedavno je, u intervjuu za BBC, govoreći o Specijalnom sudu u Hagu, rekla da pravda ne može biti zadovoljena “dok se ne riješe srpski zločini”.

“Čitav svijet je vidio zločine koje je počinila Srbija”, kazala je Vjosa Osmani i dodala da će pravda biti zadovoljena “tek kada se Srbija pokaje i izvini” te osigura da oni koji su počinili te zločine budu izvedeni pred lice pravde.

Prema podacima iz njene biografije, Vjosa Osmani, pored maternjeg albanskog, govori španski, turski, engleski i jezik kojim se služe narodi u regiji.

Rođena je 1982. godine u Mitrovici, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

Profesorica iz predmeta o međunarodnom pravu

Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Prištini, gdje je kasnije predavala kao profesorica iz predmeta o međunarodnom pravu, a kao profesor univerziteta predavala je i u SAD-u.

Godine 2004. dobila je stipendiju za završetak magistrature na Univerzitetu u Pittsburghu, a 2009. godine je, zahvaljujući pokazanom uspjehu, ponovo osvojila punu stipendiju za doktorske studije na istom fakultetu.

Kao studentkinja Univerziteta u Prištini, radila je za Misiju Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).

Kasnije je sarađivala s brojnim međunarodnim organizacijama – od Crvenog križa, preko Misije Vijeća Evrope na Kosovu, pa sve do Američke organizacije za pomoć i podršku (USAID).

Udata je i majka dvije djevojčice.

Izvor: Agencije