Osmog juna: Hag objavljuje pravomoćnu presudu Mladiću za genocid

General Vojske Republike Srpske Mladić je prvostepenom presudom Tribunala u Haagu 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u BiH.

Ratko Mladić je uhapšen 2011. nakon 16 godina bijega i 2017. osuđen nakon trogodišnjeg suđenja (Reuters)

Suci međunarodnog suda u Den Haagu donijet će 8. juna odluku na žalbu bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na osuđujuću presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

“Presuda će se izreći u Den Haagu 8. juna”, navodi se u petak u saopćenju Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MTPI) koji je preuzeo nadležnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon njegova raspuštanja, prenosi Hina.

Mladić (78) se žalio na kaznu doživotnog zatvora izrečenu 2017. zbog njegove uloge u pokolju u Srebrenici 1995., najtežem zločinu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kada je vojska bosanskih Srba pobila više od 8.000 muslimanskih dječaka i muškaraca.

Žalbeni postupak se vodio u augustu 2020.

‘Balkanski krvnik’

Bivši general kojeg zovu “balkanski krvnik”, rekao je da je protiv svoje volje bio uvučen u sukob od početka rata u Bosni.

Rasprave koje su se trebale održati u martu 2020. prvi put su odgođene zbog Mladićeve operacije debelog crijeva, a drugi put zbog pandemije COVID-a 19.

Ratko Mladić je uhapšen 2011. nakon 16 godina bijega i 2017. osuđen nakon trogodišnjeg suđenja.

General Vojske Republike Srpske Mladić je prvostepenom presudom Tribunala u Haagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini te u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu.

Bivšeg komandanta Vojske RS-a sud je tada proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Na tu je presudu žalbu uložila odbrana, a tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

U ratu u Bosni (1992.-1995.) izginulo je gotovo 100.000 ljudi, a 2,2 miliona je raseljeno.

Izvor: Agencije